FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milyonlarca memuru ilgilendiren toplantı sona erdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, "Çalışanlarımızı hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik. Toplu sözleşme sürecinde de aynı anlayışla masaya oturduk" dedi.

Milyonlarca memuru ilgilendiren toplantı sona erdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Çalışanlarımızı hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik. Toplu sözleşme sürecinde de aynı anlayışla masaya oturduğumuzu bütün tarafların bilmesini istiyoruz" dedi.

Memur sendikaları ile hükümet arasında kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Kamu İşveren Heyeti'ne başkanlık eden Bakan Çelik, toplantıda yaptığı konuşmasına, son günlerde yaşanan terör saldırılarına tepki göstererek başladı.

Saldırılarda şehit olan güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileyen Faruk Çelik, terörün her türlüsünü lanetlediğini vurguladı.

Çelik, 2002'de aile yardımı dahil 392 lira olan en düşük memur maaşının 2015'te 2 bin 191 liraya yükseldiğini belirterek, söz konusu dönemde 580 lira olan ortalama memur maaşının da bu yıl 2 bin 610 liraya çıktığını aktardı.

Söz konusu dönemin "düşük maaş alan memurlar" ile "yüksek maaş alan memurlar" arasındaki maaş farkının kapandığı bir dönem olduğunu da dile getiren Bakan Çelik, şunları kaydetti:

"2002'de en yüksek memur aylığı, en düşük memur maaşı aylığının 7 katıyken, 2015'in Temmuz'unda bu oran 3,7 kata kadar düştü. Ayrıca, imzalanan toplu sözleşmeyle öğretim yılına hazırlık ödeneğinden toplu sözleşme ikramiyesine, 4/C'li personelin ücretine yapılan yüzde 40'lara varan artıştan hizmet kolundaki toplu sözleşmelerdeki kazanımlara kadar kamu görevlisi için birçok iyileştirilmeler hayata geçirilmiştir. Bütün bunlar toplu sözleşme süreçlerinde varılan sonuçları kamu görevlileri açısından bir kayıp değil, bir kazanım olduğunu açıkça ortaya koymaktadır."

"Bütçe imkanları ile beklentileri buluşturma gayretindeyiz"

Çalışanların hiçbir zaman enflasyona ezdirilmediğini belirten Faruk Çelik, "Toplu sözleşme sürecinde de aynı anlayışla masaya oturduğumuzu bütün tarafların bilmesini istiyoruz. Tabii ki ülke büyüyor, ülke gelişiyor. Refah düzeyi de gelişiyor. Bu konudaki talepleri saygıyla karşılıyoruz. Türkiye'de kamu çalışanlarımızın, emeklilerimizin, işçilerimizin, sabit gelirlilerin enflasyonun çok çok üzerinde ücret aldıklarını görmek mümkün. Bu masalar, demokratik masalarıdır. Burada 'bunun yeterli olmadığının savunulmasını' saygıyla karşıladığımızı ifade ediyorum. Ama ülke imkanları 3 kat artmışsa, ücretlerin de 4 kat arttığı görülecektir. Çalışanlara, sabit gelirlilere bakışımızın bu olduğunu rakamlarla görebiliriz" diye konuştu.

2005'ten sonra memuriyete başlayanlara derece verilmesi

Görüşme masasında hizmet kollarının talep ve sorunlarının ayrıntılı olarak ele alınacağına işaret eden Çelik, 2005'ten sonra memuriyete başlayanlara ek 1 derece verilmesinin de çözüme kavuşturulacağını bildirdi.

Hafta içinde hizmet kollarının taleplerinin ele alınacağı toplu sözleşme görüşmelerinin, gelecek hafta salı günü tüm tarafların katılımıyla ikinci kez yapılacağı bildirildi.
Sendika temsilcileri
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "1 milyon kamu çalışanını ilgilendiren, 2005'ten sonra memuriyete başlamış olanlara ek 1 derece verilmesi konusu, masada uzlaşılan konu olmuştur" dedi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise "2014-2015 kayıplarımız telafi edilmeden varılacak hiçbir anlaşmayı, toplu sözleşmeyi doğru saymadığımızı ifade ediyorum şimdiden. Hangi sonuca varırsanız varın" ifadelerini kullandı.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen de "Müstafi ya da geçici bir durum ortadayken, kamu çalışanlarının anayasal hakkı olan mali, sosyal ve özlük meselesi haklarının önümüzdeki 2 yıla yönelik talep getirme, tartışma ve vadetme yetkisi yoktur" değerlendirmesinde bulundu.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler