FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

O parayı almak artık daha kolay

Büyüklüğü 72 milyar lirayı geçen İşsizlik Sigortası Fonu'nun koşulları esnetiliyor. Fon'un işlevi ve işsizlik maaşı, uzun süreli işsizler için eğitim, yaş grubuna göre artırılacak.

O parayı almak artık daha kolay

75 milyar liraya ulaşan İşsizlik Sigortası Fonu'nun koşulları, uzun süreli işsizler için eğitim, üniversiteli genç işsizlere daha fazla ödenek ayırılması gibi amaçlarla esnetiliyor.

Milliyet'in haberine göre, İşsizlik Sigortası Fonu'nun büyüklüğü 72 milyar lirayı geçti. Hükümet, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının esnetilmesi süresinin uzatılması için düğmeye bastı. İşsizlik ödeneği miktarının işsizlerin asgari geçimlerini sağlayacak düzeyde olması gerektiğini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Ülkemizde ücretler seviyesi dikkate alınarak son 4 aylık kazancının asgari ücretin yüzde 80'ini geçmemek üzere aylık yüzde 40'ı olacak şekilde işsizlik ödeneği miktarı belirlenmiştir. Bununla beraber çalışmamayı teşvik edecek düzeyde olmayacak şekilde belirlenmesi gerekiyor" dedi.

İŞSİZLİĞİ AZALTACAK

İstihdam stratejisini güncelleyen hükümet Radikal adımlar atmaya hazırlanıyor. İşsizlik Fonu'ndan yararlanamayan 3 milyon kişiye yeni kapı açılırken, yoksul kesime nakdi yardım yerine "işsizlik yardımı" çalışması başlatıldı. 72 milyar liralık kaynağın önemli bölümü işsizliği azaltmada kullanılacak. İş arayanlara etkin danışmanlık hizmeti ve iş aramalarının yanı sıra kendi işini kurmalarını destekleyen bir sistem kuruluyor. İşsizlik maaşından yararlanma koşulları güncelleniyor. Yatırılan prim kadar yaş, eğitim gibi kriterler de dikkate alınacak. Bakanlık, prim ödeme gün sayısını doldurmayan gençler için de ayrıcalık tanımaya hazırlanıyor. Prim koşulları esnetilerek kademeli bir sistem oluşturulacak.

FON GENÇLER İÇİN KULLANILACAK

Hükümet, işsizlik oranını 2023 yılına kadar yüzde 5'e düşürmeyi hedeflerken, genç işsizlik oranı, genel işsizlik oranına yaklaştırılacak. 2023'te sosyal yardım alanlardan çalışabilir durumda olanların tamamına iş ve meslek danışmanlığı hizmeti sunulacak, bunların yüzde 25'i bir yıl içerisinde işe yerleştirilecek. 4 milyon gence eğitim verilerek iş kapısı açılacak. Tarım dışı sektörde kayıtdışı istihdam oranı yüzde 15'in altına indirilecek.

400 BİN KİŞİYE EĞİTİM

Yüksek Planlama Kurulu'nda kabul edilen 2014- 2023 Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında da yılda 400 bin kişinin işgücü yetiştirme kursuna alınması hedefleniyor. Esnek çalışanların sendikal hakları ve sosyal güvenlikleri ile ilgili iyileştirme sağlanacak. Kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 41'e çıkartılacak ve kadınların 2012 yılı itibariyle yüzde 54.2 düzeyinde gerçekleşen kayıt dışı çalışma oranı 2023 yılında yüzde 30'a düşürülecek. Sabah Son 2 yılın en düşük seviyesinde

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler