FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

OPEC üretimi kısmak için anlaştı

Petrol üretimi günlük olarak 1,2 milyon varil azaltılarak 32,5 milyon varile düşürülecek.

OPEC üretimi kısmak için anlaştı

2016 yılının ikinci resmi OPEC toplantısı bugün Viyana'da gerçekleştirildi. OPEC üyeleri, bir önceki toplantının yapıldığı Cezayir'de vardıkları mütabakat çerçevesinde anlaşmaya vardı.

Bu çerçevede, petrol üretiminin 1,2 milyon varil/gün azaltılarak 32,5 milyon varil/güne indirilmesi kararı alındı.

Karar öncesinde yüzde 8'i aşan bir kazanımla 51 dolar/varil seviyelerini aşan Brent türü ham petrol fiyatları, karar sonrasında hafif kâr satışları gördü.

Gün içerisinde 51,36 doları gören Brent türü ham petrolün varil fiyatı saat 16:40 itibariyla yüzde 7,77 artışla 50,90 dolardan işlem görüyor.

Ayrıca, bugün 18:30'da ABD DOE tarafından ulusal stok verileri takip edilecek. OPEC'ten sonra DOE stok verileri petrol fiyatlarının seyri açısından oldukça önemli.

"Orta vadede fiyatlara etkisi yüksek olmaz"

Venbey Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Barış Ürkün, OPEC toplantısında çıkan kararın fiyatlara olası yukarı yönlü etkisinin orta vadede yüksek olmasını beklemediğini vurguladı.

Toplantı sonucunda, ülkelerin yeni üretim kotalarına uyup uymayacaklarına dair gelişmelerin fiyatlar üzerinde hareketlilik yaratacağını ifade eden Ürkün, şunları söyledi:

"Günlük yaklaşık 32.5 milyon varile düşürülecek üretim, yine yüksek sayılabilecek bir seviye. Halen mevcut yüksek stok ve düşük talep ortamında petrol fiyatlarının daha yukarıya gitmesinde engel teşkil edebilir. Petrol fiyatları yükseldikçe de piyasaya girmeye heves edecek bir çok petrol üreticisi ve ABD’deki kayaç gazı üreticileri de fiyatların daha fazla yukarı yönde potansiyel yakalamasına engel teşkil edebilecek diğer bir gelişme olarak karşımızda duruyor. Bu nedenle çıkan kararın fiyatlara yukarı yönlü etkisinin orta vadede yüksek olmasını beklemiyorum."


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler