FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ÖTV'siz araç satışlarında detaylar belli oldu

Ticari araçlarda ÖTV'siz satışa dair düzenlemenin detayları belli oldu. ÖTV muafiyeti birçok aracı kapsarken, kullanım amacına göre bazı taşıtlar kapsam dışında kalıyor.

ÖTV'siz araç satışlarında detaylar belli oldu

Ticari taşıtların yenilenmesinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmamasına ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Şehir içi taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs taşımacılığında kullanılan taşıtların yenilenirken, 30 Haziran 2019 tarihine kadar ilk edinimde ÖTV alınmayacak.

Hem insan hem yük taşımak için kullanılan ve binek otomobil kapsamına girmeyen araçlar içinse 1600 cm3 sınırlaması söz konusu değil. Yani bu araçlar da ÖTV'siz alınabilecek.

SATARKEN ÖTV ÖDEYEBİLİRSİNİZ

Bu taşıtların 2 yıl içerisinde satılması durumunda araçlar işletme kayıtlarından çıkarılacak. Eğer 3 yıl geçmeden devri veya ticari faaliyetten çekilmesi halinde, bu işlemlerin yapıldığı tarihteki oran üzerinden hesaplanan ÖTV alınacak.

ÖTV MUAFİYETİNİN UYGULANMADIĞI ARAÇLAR

Öte yandan araç kiralama, özel yolcu transferi ve benzeri (motorlu taşıtlar sürücü kursu, şoförlük kursu gibi) işler yapanlar ÖTV muafiyetinden yararlanamıyor.

Ayrıca yarış arabaları, arazi taşıtları, ATV'ler, motorlu karavanlar ile motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen binek otomobiller de ÖTV muafiyeti kapsamı dışında kalıyor.

Şehirlerarası yolcu taşımacılığında kullanılan minibüs, midibüs ve otobüsler ile kendi personelini ve yükünü taşımak amacıyla kullanılan taşıtlar da bu istisna uygulamasının kapsamına girmiyor.

TARİHE DİKKAT!

ÖTV muafiyetinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da bitiş tarihi. Muafiyet 30 Haziran 2019'da sona eriyor. Eğer bu tarihten önce sipariş vermiş olsanız bile, aracınız 30 Haziran 2019'dan sonra teslim edilirse muafiyetten yararlanamıyorsunuz.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler