FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Özel sektörün zam hesabı!

Şirketler ekonomik dalgalanmalar karşısında ücret artış bütçelerinde değişikliğe gitmiyor.

Özel sektörün zam hesabı!

Danışmanlık şirketi Towers Watson, “Ülkemiz ekonomisinde son dönemde yaşanan dalgalanmalar ve özellikle TL'nin yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesi şirketlerimizin ücret artış bütçelerinde bir değişikliğe neden olmakta mıdır?” sorusuna yanıt aramak için bir araştırma gerçekleştirdi.

Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 75’i ekonomideki dalgalanmalara rağmen ücret artış bütçelerinde değişiklik yapmayacaklarını belirtti. Ücret artış politikalarında değişiklik yapacağını belirten şirketlerin oranı ise yüzde 25. Bu şirketlerin yüzde 19’u 2014 yılı içinde ücret artışı yapmaktan vaz geçtiklerini belirtirken, yüzde 38’i kararlaştırılan ücret artış bütçelerini azaltacaklarını paylaştı. Söz konusu şirketlerin değişiklik sonrası bütçeleri ile planlanan bütçeleri karşılaştırıldığında ise ücret artış bütçelerinin yüzde 1,2 seviyesinde azaltıldığı görüldü. Buna karşın söz konusu yüzde 25’lik dilim içinde, ücret artış bütçelerini yükselteceğini belirten şirketlerin oranı ise yüzde 31.

ŞİRKETLERİN YÜZDE 75'İ...

İlaç ve sağlık, teknoloji, hızlı tüketim ve perakende sektörleri başta olmak üzere, 105 şirketin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya katılanların yüzde 75’i ekonomik dalgalanmalara ve Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesine rağmen önceden belirledikleri 2014 yılı ücret artış bütçelerinde herhangi bir değişikliğe gitmeyeceklerini söyledi.

Towers Watson Ücret Araştırmaları Yöneticisi Kerem Tuzlacı, “Dikkati çeken önemli bir husus, ücret artış bütçelerini azaltan şirketlerin yüzde 70’inin ücret artışlarını 2014 yılı ücret artış beklentisi olarak raporlanan yüzde 8 seviyesinin üzerinde bütçelemiş olmalarıdır,” dedi. Tuzlacı, şu noktaların altını çizdi: “Benzer bir şekilde, ücret artış bütçelerini yükselten şirketler ise yüzde 63 oranında Towers Watson tarafından raporlanan bu seviyesinin altında planlamışlardır. Dolayısıyla, söz konusu değişikliğin beklenen artış oranlarına yakınlaşma olarak yorumlanması mümkündür.”

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler