FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Pahalı domatesin sırrı çözüldü

Nisan ayında domatesin zam şampiyonu olmasının nedeni piknikçiler çıktı.

Pahalı domatesin sırrı çözüldü

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, Nisan'da fiyatı yüzde 44 artarak domatesin “zam şampiyonu” olmasında, talepteki artışın etkili olduğu belirterek, “Sıcak havayı fırsat bilerek pikniğe çıkan vatandaşlar domateste beklenmedik talebe yol açınca fiyat yükseldi” dedi.

TÜSEMKOM Başkanı Yüksel Tavşan, nisan ayının sebze üretimi için geçiş ayı olduğuna dikkati çekerek, bu dönemde Akdeniz Bölgesinde üretimin örtü altından çıkmaya başladığını söyledi.

Kış aylarında hem üretimi hem de tüketimi düşen domatese ilginin havaların ısınmasıyla arttığını vurgulayan Yüksel Tavşan, şunları kaydetti:

"Domatesin Türkiye'de sofraların vazgeçilmezi arasından. Kışın sera üretimi olduğu için fazla ilgi görmüyor. Talep fazla olmayınca da fiyat piyasada normal biçimde şekilleniyor. Yılbaşında hallerde kilogramını 50 kuruş ila 1 lira arasında satıyorduk, marketlerde ise fiyat ortalama 2,5 liraydı. Nisan'da havaların ısınmasıyla sıcak havayı fırsat bilerek pikniğe çıkan vatandaşlar domateste beklenmedik talebe yol açtı. Sınırlı olan üretimin bu talebe hemen cevap verememesi üzerine de fiyat yükseldi. Çünkü ocak ile nisan arasında ürünün kalitesinde bir değişim olmadı. O zaman da sera üretimiydi şimdi de sera üretimi."

Fiyatları tarla düşürecek
Halde lokantalara satılan domatesin 2 ila 2,5, sofralıkların 3 ila 3,5, salkım domateslerin ise 4 ila 4,5 liraya satıldığını bildiren Yüksel Tavşan, tüketicilerin ürünü bu fiyatlara ortalama 1 lira fazla ödeyerek satın aldığını söyledi.

TÜSEMKOM Başkanı Tavşan, domatesteki yüksek fiyatların ay sona kadar devam edeceğini, sonraki günlerde ise yavaş yavaş düşmeye başlayacağını tahmin ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Tarımda, sanayide olduğu gibi üretimi anlık arttırma ya da azaltma şansınız yok. Üretimi kısmak için de arttırmak için de zamana ihtiyaç var. Domates hala örtü altında olduğu için yüksek fiyatlar ay sonuna kadar devam eder. Ürün örtü altından çıktığında arzda artış olur bu da fiyatları düşürür."

Biri yükselirse diğeri düşüyor
Domates ile salatalık arasında ters fiyat ilişkisinin bulunduğu vurgulayan Tavşan, “Domatesin fiyatı yükseldiğinde salatalığın, salatalığın yükseldiğinde ise domatesin fiyatı düşer. Bu genelde böyle olmuştur. Bugün marketlerde domatesin kilosu 5 lirayı bulurken, salatalığın kilosu ortalama 50 kuruş” diye konuştu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler