FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Para güvenli limana yöneldi

Fed’in Mart’ta faiz atrırımlarına devam edip edemeyeceği sorgulanmaya başlandı.

Para güvenli limana yöneldi

Para küresel hisse senetleri gibi riskli enstrümanlardan kaçıp tahvillere giderek faiz oranlarına baskı yaparken güvenli liman niteliğindeki altına ve ucuz borçlanma maliyetlerinin cazibesiyle Japon Yen’ine yöneldi.

Piyasalar Çin’in ve genel olarak küresel ekonominin yavaşlamakta olduğuna dair verilerin gelmesi ve AMB, İsviçre, Danimarka gibi Japonya’nın da negatif faiz uygulamasına geçmesiyle birlikte 2016 yılına sarsıntıyla uyandılar. Bu ekonomik yavaşlamanın ortaya çıkardığı zayıf taleple emtia fiyatları ve hem bu zayıflığın hem de arz fazlasının neden olduğu baskıyla petrol fiyatları da düşmeye devam etti. Fed’in Mart’ta faiz artırımlarına devam edip edemeyeceği sorgulanmaya başladı ve para küresel hisse senetleri gibi riskli enstrümanlardan kaçıp tahvillere giderek faiz oranlarına baskı yaparken güvenli liman niteliğindeki altına ve ucuz borçlanma maliyetlerinin cazibesiyle Japon Yen’ine yöneldi.

Alternatif yatırım araçları arasında en etkileyici Ocak 2016 getirisi, altında gerçekleşti (%4.96). Bunu %2.45 ile BIST 100 Endeksi izledi. TÜFE %1.82 olarak açıklanırken dolar TL karşısında %1.47 değer kazandı.

Altındaki bu hızlı yükseliş hem yatırım hem de bireysel emeklilik fonlarında emtia fonlarına yaradı. Yatırım fonları arasında en yüksek ortalama getiri EMTİA (altın) fonlarında gerçekleşti (%4.79). Bireysel emeklilik portföylerinin EMTİA fonları ise %6.01’lik bir getiri sağladı.

Yatırım fonlarında en iyi ikinci getiriyi veren yatırım fonu sınıfı HİSSE fonlar oldu ama onlar da %1.86 ile BIST 100 getirisinin (%2.45) altında kalarak ancak Ocak ayı TÜFE’sini (%1.82) karşılayabildi.

Bireysel emeklilik fonlarında en iyi ikinci getiriyi %2 ile YABANCI BORÇ ARAÇLARI sınıfı sağladı.

Yatırım fonlarında Ocak ayının en iyi getirisini %6.87 ile Finans Portföy Altın Borsa Yatırım Fonu gerçekleştirdi. Bireysel emeklilik fonlarında ise en iyi getiri %6.37 ile Allianz Yaşam ve Emeklilik Altın fonundan geldi.

SAHA Rating’den Ocak ayında 27 yatırım fonu ve 24 bireysel emeklilik fonu 5 yıldız derecelendirmesi aldı. Fonların güncel rating verilerine ve ayrıntılı listelerine fonbul.com’dan ulaşılabilir.

Yatırım ve bireysel emeklilik fonlarının Ocak 2016 performanslarının alternatif yatırım ürünleriyle karşılaştırmaları aşağıdaki grafiklerde betimlenmiştir:

Kurumsal Yönetim Derecelendirme ve Kredi Derecelendirme lisanslarıyla SPK tarafından yetkilendirilmiş olan olan SAHA A.Ş. aynı zamanda Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından kollektif yatırım kuruluşlarını notlandırma ve sıralama faaliyetlerinde bulunacak kuruluşlar listesine alınmış uzman kurum olarak tüm yatırım ve bireysel emeklilik fonlarını riske karşı düzeltilmiş olarak derecelendirmektedir. Ratingler hakkında standart ve isteğe bağlı özelleştirilmiş geniş ürün yelpazesi hakkında bilgiler için SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelenirme Hiz. A.Ş. veya FINNET Elektronik Yayıncılık Data iletişim San.Tic.Ltd.Şti. ile iletişim kurulabilir.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler