FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Petkim ve Arçelik'te de eylem başladı!

Otomotiv şirketlerinde başlayan işçi eylemlerinin ardından şimdi de Arçelik ve PETKİM işçileri protesto eylemi başlattı.

Petkim ve Arçelik'te de eylem başladı!

Bursa’daki otomotiv işçilerinin eyleminin sona ermesinin ardından bu kez İzmir’in Aliağa İlçesi’ndeki Petkim İşçileri isyan etti. Petrol­iş Sendikası Aliağa Şubesi Petrokimya Holding A.Ş (PETKİM)’de sürdürdüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşma sağlanamaması üzerine tıkandığını açıkladı. Bugün işçiler iki saat geç işbaşı yaparak PETKİM’de protesto eylemi başlattı.

İŞÇİLERDEN İŞVERENE UYARI

Sözcü'nün haberine göre, Petrol­iş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, “Petkim işvereniyle bugüne kadar sürdürdüğümüz toplu iş sözleşme görüşmelerimizde asıl anlaşmazlık konusu olan 1997 yılından 2006 yılına kadar uygulandığı halde işveren tarafından 2006 yılında bozulan ücret sisteminde kapatılmasını istediğimiz farktır. 2011 sözleşmemizde getirdiğimiz noktayı bundan sonraki süreçte kapatmasıdır. Ancak yapılan son görüşmelerde bu konu, iki ayrı skalaya iki ayrı ücret olarak anlaşılmış, fakat işverenin teklif ettiği rakamlar istediğimizin çok altında kalmıştır. Pazartesi günü yapılan toplu iş sözleşme görüşmesinde; işveren ikili skala zammını geri çekmiş ve % 3.25 ile % 3.75 olarak getirdiği ücret zammını ilk altı ay için tüm çalışanlara olmak üzere % 5 olarak teklif etmiştir. Yaptığımız görüşmelerde işveren yetkilileri ‘bizim size sunacağımız son teklif budur, son noktamız budur, bundan öte gidemeyiz’ talepleri ile karşımıza gelmektedir”

İŞVEREN UZLAŞMAZSA EYLEMLERİMİZ SÜRECEK

Biz de buradan yetkililere sesleniyoruz. Bizim de son noktamız belli. Bu süreçten sonra müzakere ile değil, mücadeleci anlayışımız ile bu süreci götüreceğiz. Petkim işçisi bu zamana kadarki haklarını direnerek kazanmıştır, dilenerek değil. Bugün burada yaptığımız iki saatlik iş bırakma sadece bir uyarıdır. İşveren bizimle masaya oturmaz, uzlaşmaya yanaşmaz ise eylemlerimiz sürecektir” dedi.

ARÇELİK'E DE SIÇRADI
Renault'taki anlaşmayla otomotiv sektöründeki üretim sıkıntısı büyük ölçüde aşılırken, bu defa Arçelik'in fabrikasında üretim durdu.

Otomotiv işçisi eylemlerinin ilk başladığı yer olan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları'nda eylem sona erdi ve fabrika iki hafta aradan sonra üretime başladı.

Oyak Renault'tan yapılan açıklamada, 26 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleşen toplantı sonucunda fabrika içindeki eylemlere bugün itibariyle son verildiği bildirildi.

ASGARİ 600 TL PRİM
Yaşanan süreçten dolayı hiçbir çalışanın iş sözleşmesi feshedilmeyecek ve cezai başvurular geri alınacağını vurgulayan Oyak Renault açıklamasında, “Oyak Renault Otomobil Fabrikaları tarafından tüm çalışanların sendikal özgürlükleri tanınmaktadır.

Son toplu iş sözleşmeleri ve çalışanların konu ile ilgili talepleri ile kıdem ve saat ücretleri dikkate alınarak, bir ay içerisinde iyileştirme amacıyla analiz yapılacak. Analizi yapılacak iyileştirmelere mahsuben; 1 hafta içinde, çalışanlara net bin TL avans ödemesi yapılacak.

Her yılsonunda çalışanlara kalite, iş güvenliği ve üretim adetleri hedeflerine bağlı olarak performans primi verilecek olup, prim miktarı asgari net 600 TL olacak. Ayrıca banka maaş ödemeleri promosyonu olarak net 480 TL ortalama bir prim ödemesi de yapılacak” denildi.

BU SEFER ARÇELİK'TE BAŞLADI

Renault'taki anlaşmayla otomotiv sektöründeki üretim sıkıntısı büyük ölçüde aşılırken, bu defa Arçelik'in Eskişehir'deki fabrikasında üretim durdu.

Türk Metal Sendikası'nın Ford fabrikasından çıkması için eylem başlatan işçilere destek veren Arçelik işçiler, dün 08.00-16.00 ile 16.00-24.00 vardiyalarının değişimi sırasında 10 dakika boyunca ıslık çalıp sloganlar attı.

Arçelik'in Eskişehir'deki buzdolabı ve kompresör fabrikasında 2 bine yakın işçiler, üretime yarım saat geç başladı.

İşçilerin tepkisine neden olan bir başka konunun da önceki gece vardiyasında 4 işçinin işten çıkarılması olduğu iddia edildi. LG Arçelik'te de eylemlere destek için üretim hafta sonuna kadar durdu.

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler