FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Petrol fiyatı 99 doları aştı

Ortadoğu’daki gerginliğin ham petrol arzına zarar verebileceği endişeleri uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarını yükseltiyor.

Petrol fiyatı 99 doları aştı

Avrupa’daki işlemlerde ABD ham petrolünün Şubat ayı teslimi varil fiyatı 74 sent artışla 99,44 dolara çıktı.

Suudi Arabistan’ın, petrolün varil fiyatının 100 dolar olmasını istediği bildirildi.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın Petrol Bakanı Ale El Naimi, CNN’e verdiği demeçte, "Petrolün varil fiyatını istikrara kavuşturabilmeyi ve 100 dolar seviyesinde tutmayı temenni ediyor ve umuyoruz.

Üreticiler ve tüketiciler için ortalama 100 dolarda muktedir olursak, dünya ekonomisinin daha iyi biçimleneceğini umuyorum" dedi.

Riyad yönetimi, en son petrolün varil fiyatının 75 dolar olmasından yana olduğunu açıkladığı Kasım 2008’den bu yana bu konuda görüş bildirmiyordu.

El Naimi, ülkesinin, 90 gün içinde üretimini günlük 12,5 milyon varile çıkarmak için üretimini tam kapasite artırabileceğini de ifade etti.

Suudi Arabistan’ın petrol üretimini "derhal" günlük 2 milyar varil artırabileceğine işaret eden El Naimi, "Birkaç gün içinde, günlük petrol üretimimizi derhal 11,4-11,8 milyon varile kolaylıkla çıkarabiliriz. Ancak daha sonra günlük 700 bin varil ya da daha fazlası için muhtemelen 90 güne ihtiyacımız var" dedi.

İran yönetiminin petrolüne ambargo konulması halinde Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidini de değerlendiren El Naimi, "Kişisel olarak, kapatılsa bile Hürmüz Boğazı’nın uzun süre kapalı kalacağına inanmıyorum. Bütün bu açıklamaların uluslararası petrol piyasası ya da petrol fiyatına yardımcı olacağını düşünmüyorum. Bu kesinlikle huzur bozucu" diye konuştu.

El Naimi, dünyanın ikinci büyük petrol ithalatçısı ve İran’ın en büyük müşterisi Çin’e petrol satışlarını kolayca yükseltebileceğini de kaydetti.

Şu anda Çin’e günlük 400 bin ila 500 bin varil petrol ihraç ettiklerini söyleyen El Naimi, "Ek olarak 200-300 bin varil tedarik etmemiz istenirse, bu büyük bir iş değil" ifadesini kullandı.

Petrol fiyatı

Bu arada Ortadoğu’daki gerginliğin ham petrol arzına zarar verebileceği endişeleri uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarını yükseltiyor.

Avrupa’daki işlemlerde ABD ham petrolünün Şubat ayı teslimi varil fiyatı 74 sent artışla 99,44 dolara çıktı. ABD ham petrolünün varil fiyatı geçen haftayı 98,70 dolardan kapatmıştı.

Londra Brent tipi ham petrolün Şubat ayı teslimi de 53 sent yükselişle 110,97 dolara çıktı.

İran’ın nükleer programına ilişkin süregiden gerginliğin petrol tedarikini olumsuz etkileyeceği korkuları petrol fiyatlarını destekliyor.

Alman Commerzbank’ın raporunda, "İran ve Batı arasındaki savaş sözleri, muhtemelen petrol fiyatıyla ilgili risk primini yüksek seviyede tutuyor" denildi.

Japonya, Güney Kore ve Çin gibi Asya ülkelerinin İran’a petrol ambargosu konulmasını kabul etmelerinin, bu ülkeleri petrol için farklı alternatifler bulmaya zorlaması da fiyatların yukarı yönlü hareketine destek veriyor.

Ancak, Avrupa Birliğinin (AB) İran’dan ithal ettiği petrolü yasaklama kararını geciktireceği beklentileri petrolde kazançları sınırlandırıyor.

AB’nin bu konuda 23 Ocak’ta karar alması bekleniyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler