FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya almayınca domatesi Beyaz Rusya'ya sattık

Rusya'nın 1 Ocak 2016'da başlattığı domates ihracatı yasağı nedeniyle yeni pazarlara açılan sektör, en çok ihracatı Beyaz Rusya'ya yaptı. Geçen yıla göre 10 aylık dönemde yüzde 26 artışla 92 milyon dolarlık domates ihracatının 20.5 milyon dolarlık kısmı, Beyaz Rusya'ya yapıldı.

Rusya almayınca domatesi Beyaz Rusya'ya sattık

Rusya, Türkiye'ye 1 Ocak 2016 tarihinde başlattığı domates ithalatı yasağını, 1 Kasım 2017 tarihi itibariyle kaldırdı. 50 bin ton ve 2'si Antalya, 1'i İzmir'den üç firmayla sınırlandırılan ithalat yasağının kaldırılmasının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen, bu 3 firmadan da Rusya'ya domates ihracatı gerçekleşmedi.

RUSYA'DA ÜRETİM DEVAM EDİYOR

DHA'nın haberine göre, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, 3 firma için yasak kaldırılmasına rağmen ihracatın başlamamasıyla ilgili iki neden gösterdi. Rusya'da domates üretim sezonunun halen devam ettiğini belirten, ikinci olarak Rusya'nın ithalat yaptığı diğer ülkelerdeki fiyatların uygunluğunu gösteren Satıcı, şu an için Türk firmalara fiyat açısından cazip gelmediğini, önümüzdeki haftadan itibaren ihracatın başlamasını beklediklerini söyledi.'10 GÜN İÇİNDE BAŞLAR'

Rusya'nın domates ihracatına izin verdiği 3 firmadan; Özaltın Sera ve Süral Tarım ile İzmir'den Agrobay Seracılık firmaları, Rusya'ya domates ihracatı yapabilecek. İhracatçı firma yetkilileri de karşılıklı sözleşme sürecinin devam ettiğini, Rusya'nın kendi domates üretiminin halen bitmediğini, 10 gün içinde Rusya'daki domates üretim sezonunun sona ermesiyle Türkiye'den ihracata başlanacağını açıkladı.

DOMATES İHRACATI YÜZDE 26 ARTTI

Bu yıl 1 Ocak'tan- 5 Kasım tarihine kadar olan süreçte, geçen yılın aynı dönemine göre Antalya'dan domates ihracatı yüzde 26 oranında artış gösterdi. Geçen yıl aynı dönemde 73 milyon dolarlık domates ihraç edilirken, bu yıl aynı dönemde 92 milyon dolarlık rakama ulaşıldı. Antalya'nın domates ihracatı 2016'ya göre artış gösterse de 2015'in gerisinde kaldı. 2015 yılında 10 aylık dönemde Antalya'nın toplam domates ihracatı 149 milyon dolara ulaştı. Rusya ise aynı dönemde 105 milyon dolar ile ilk sırada yer aldı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler