FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya'dan ambargo açıklaması

Rusya Başbakan Yardımcısı,Türkiye'den sebze, meyve ve zirai ürün ithalatının yasaklanacağını belirtti.

Rusya'dan ambargo açıklaması

SU-24 tipi savaş uçağının angajman kuralları çerçevesinde düşürülmesi ile gerilen ilişkilerin ardından Rusya tarafından alınan kararlar konusunda bir açıklama daha geldi.

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov, Türkiye'ye tur paketi satışlarının ve 'charter' uçuşların yasaklandığını söyledi.

Şuvalov, Türkiye'ye yönelik yaptırımlar kapsamında Kırım dahil tüm limanlarda kontrollerin artırılacağını ve Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği karayolu taşımacılığına da sınırlamalar getirileceğini belirtti.

Bununla birlikte Türkiye'den sebze ve meyve alımına sınırlama getirileceğini açıklayan Şuvalov, yaptırımların sanayi ürünlerini ise henüz kapsamadığını da ifade etti.

Şuvalov ayrıca, vizesiz seyahat uygulamasının 1 Ocak'tan itibaren askıya alınacak olmasının 'Türk vatandaşlarının Rusya'ya girişine sınırlama getirildiği anlamına gelmediğini' söyledi.

Bunların yanı sıra Şuvalov, Rusya'dan Türkiye'ye düzenli uçuşların ise güvenlik gerekçeleri nedeniyle 'özel bir kontrol' altında gerçekleştirileceğini belirtti.

"Yaptırımlar genişletilebilir"

Rus Başbakan Yardımcısı, "Rusya gerekli olursa Türkiye'ye yaptırımları genişletebilir" diye ekledi.

Rus yetkili ayrıca enflasyonist baskıları hafifletmek için Türkiye'den gıda ithalatına sınırlamaların birkaç hafta erteleneceği bilgisini de verdi.

Türkiye 2014 yılında Rusya’ya 1 milyar 68 milyon dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü sattı.

RUSYA’NIN TEDBİR MADDELERİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı altı tedbir maddesinde, yasaklardan bahsedilmişti.

İşte o tedbir kararları:

1)Merkezi Türkiye’de bulunan ve hukuken Rusya’ya bağlı olan firmaların Rusya’da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.

2) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor. Bu arada 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunan Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek
.
3) Türkiye’de üretilmiş belirli ürünlere Rusya’ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.

4) Rusya’ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak.

5) İki ülke arasında sefer sayısı uçuşlar dışındaki charter seferlerinin tamamı askıya alınıyor. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye’ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor.

6) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor. Rusya’nın milli güvenliğinin koruma altına alınması için Karadeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılması emrediliyor.

NATO'dan Türkiye'ye destek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile basın toplantısı düzenledi.

Stoltenberg'in Rusya'yla yaşanan krizde Türkiye'ye destek verdiği toplantıda konuşan Davutoğlu, "Hiçbir ülke, sorumluluğunu yerine getirdiği için özür dilemez" dedi.

Başbakan Davutoğlu ise, “Hava sahası Türkiye’nin egemenliğinin bir parçasıdır, Rusuçağının düşürülmesi müdafaa eylemiydi” diye konuştu.

Davutoğlu, “Türkiye'nin durumu tırmandırma niyeti yok, her düzeyde görüşmeye hazırız” diye ekledi.

Rus uçağının düşürülmesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Davutoğlu, "Hiçbir ülke, sorumluluğunu yerine getirdiği için özür dilemez. Ordumuz sorumluluğunu yerine getirdi. Hiçbir ülke, işimizi yaptığımız için özür beklememeli" ifadesini kullandı.

"Erdoğan'la görüşme yok"

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Putin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeyi planlamadığını" söyledi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler