FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya'dan müjdeli haber: Domates dışındaki tüm ürünlerde kısıtlama kalkacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesinden ticari müjde çıktı. Putin yaptığı açıklamada "Domates dışında ticari kısıtlamaların kaldırılması konusunda anlaştık. Vizelerdeki kısıtlamalar sürecek" dedi.

Rusya'dan müjdeli haber: Domates dışındaki tüm ürünlerde kısıtlama kalkacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti. Putin yaptığı açıklamada "Domates dışında ticari kısıtlamaların kaldırılması konusunda anlaştık. Pazarımızı sonsuza kadar Türk domatesine kapatmayacağız. Vizelerdeki kısıtlamalar sürecek" dedi. Türkiye ile ilişkilerin normalleşme sürecinin tamamlandığını söyleyen Putin, "Ortak işbirliğine dönüyoruz" dedi.

"1 MİLYAR DOLARLIK ORTAK YATIRIM KONUSUNDA ANLAŞTIK"

İki ülke arasındaki ticaretin düşüşünü durdurduklarını da söyleyen Putin, özetle şu ifadeleri kullandı:

"Önümüzdeki dönemde yeni hedeflerin belirlenmesi için iyi bir fırsat oldu. Türkiye Rusya için önemli ve perspektifli bir ortak oldu. Yakın geçmişte ilişkilerimiz bir dayanıklılık sınavından geçmiştiş. Artık ortak işbirliğine dönüyoruz. İlişkilerimizin normalleşme süreci tamamlanmıştır. İşbirliğimizin daha da güçlendirilmesine ortak bakıyoruz. Ticaretin güçlendirilmesi ve ticarette milli paraların kullanılması kararı aldık. Ticaretimizdeki düşüşü durdurabildik ve sene itibariyle artış kaydedilmiştir. Her iki taraftaan 110 milyar dolarlık bir anlaşma söz konusu. 1 milyar dolar tutarında ortak yatırım çalışmalarının tamamlanması konusunda anlaştık."

"İKİ TARAF ARASINDA ÇATIŞMAYI DURDURABİLDİK"

"Rusya Türkiye'ye doğalgaz, kömür ve petrol ihracatı yapmaktadır. Türk Akımı projesini görüştük. Bu proje kapsamında Karadeniz'den biri Türkiye üzerinden diğeri direkt Avrupa'ya olmak üzere iki hat taşınacaktır. Dolayısıyla Rus turistlerin Türkiye'de güvenliğinin sağlanması önemli durumdadır. Küresel ve bölgesel konuları görüştüğümüzde uluslararası terörizmle önem verdik. Bu konuda istihbarati ve askeri işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda anlaştık. Özellikle Suriye sorununu görüştük biz Sayın Erdoğan'la Suriye'de çözümün siyasi olduğu konusunda hemfikiriz. İki taraf arasında çatışmayı durdurabildik. Bugün Astana'da dördüncü kez görüşme yapılacaktır. Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin zirvesine ilişkin hazırlıkları görüştük. Zirve 22 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacaktır. Türk dostlarımıza verimli ve yapıcı konuşmaları için teşekkür ediyorum."

"RUS TURİSTLERİN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI KRİTİK ÖNEMDE"

Ekonomik alana odaklandık. Karşılıklı engellerin ve kısıtlamaların kaldırılması, yatırımın güçlendirilmesi ve ticaretimizde milli para biriminin kullanılması gibi kararları aldık. Önemlidir ki biz karşılıklı ticaretimizde düşüşü durdurabildik ve bu senenin ilk aylarında artış kaydedilmiştir. Karşılıklı hizmet ticareti ve anlaşmanın hazırlanmasının tamamlanması konusunda anlaştık. Bu da bizimi işbirliğimizin güçleneceği bir taraf.

"KISITLAMALARIN KALDIRILMASI İÇİN ANLAŞTIK"

Putin iki ülke arası ticaretteki kısıtlamalara yönelik soruya ise şu yanıtı verdi:

"Kısıtlamaların kalkacağını bugün ilan edebiliriz. Bu yaptırımlara tabi olan tek ürün değil. Tüm kısıtlamaların kaldırılması konusunda mutabakata vardık. Bugün bunu ilan edebiliriz. Kısıtlamalar ve yaptırımlar konusunu her yönden ele aldık. Bunlar ekonomiyi zedeler ve üreticiyi olumsuz etkiler. Domates yatırımlara tabi olan tek ürün değil. Daha başka hizmetler, tekstil ürünleri ve iş gücü, inşaat sektörü birçok konuyla ilgili yaptırımlar uygulanıyordu. Biz de tüm bunların ve kısıtlamaların kaldırılacağı konusunda mutabakata vardık. Fakat Türk partnerlerimizden, dostlarımızdan şunu anlamalarını rica ettik. Bizim domates üreticilerimiz büyük miktarlarda kredi aldılar. Sonuçta üretim süreci söz konusu burada. Bununla ilgili olan kısıtlamalar hala devam edecek. Vizelerde de devam edecek. Bazı uzmanların devamlı olarak ülkemizi ziyaret edenlerin hem görevleri itibarıyla hem de ticari maksatlarıyla tabii ki kolaylıklar sağlanabilir. Vize rejimi tabii ki liberalleşebilir. Elbette pazarlarımızı Türkiye'den gelen domateslere kapatmayacağız.

"DOMATES DIŞINDA HER KONUDA MUTABIK KALINDI"

Domates dışında her konuda mutabık kalındığını söyleyen Erdoğan, "Türk domatesinin Rusya'da olmasını isteriz. Hem lezzet bakımından Türk domatesi özellikle tavsiyemizdir. İnşallah belli bir zemine oturtacağız. Arkadaşlarımız iyi bir çalışma yaptılar. Domates konusu haricinde mutabık kaldılar. Böylece normalleşme sürecinin ötesine geçiyoruz. Yeni bir süreç başlıyor. hayırlısı olsun" diye konuştu.

KISITLAMALARI AYNI ANDA KALDIRMA KARARI ALINDI

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, ise "Türkiye ile Rusya'nın domates ve vize konusu dışındaki tüm kısıtlamaları karşılıklı olarak aynı anda kaldırma kararı aldı. Bu en kısa zamanda hayata geçirilecek." dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler