FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sabancı Holding'in net karı 3. çeyrekte yüzde 64 arttı

Holdingin konsolide ana ortaklık net karı, 2017'nin 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 artarak 881 milyon lira oldu.

Sabancı Holding'in net karı 3. çeyrekte yüzde 64 arttı

Sabancı Holding'in konsolide ana ortaklık net karı, 2017'nin üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 artarak 881 milyon lira oldu.

Sabancı Holding'den yapılan açıklamaya göre, holdingin konsolide satışları, bu yılın üçüncü çeyreğinde 2016'nın aynı dönemine kıyasla yüzde 25 artarak 10 milyar 534 milyon liraya yükseldi.

Aynı dönemde Sabancı Holding'in faaliyet karı yüzde 50 artarak 2 milyar 354 milyon lira, konsolide ana ortaklık net karı da yüzde 64 yükselerek 881 milyon lira olarak gerçekleşti.

- "Akbank ekonomiye desteğini 245 milyar liraya çıkardı"

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Göçmen, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "90 yılı aşkın geçmişimizden aldığımız deneyimle bütün hızımızla çalışmaya devam ediyoruz. Gerçekleştirmekte olduğumuz dönüşümün verdiği güç ve değerli insan kaynağımızla birlikte iş ortaklarımıza ve paydaşlarımıza değer yaratmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bu yılın ilk 9 ayında özellikle sanayi, sigorta ve enerji iş kollarında oldukça başarılı işlere imza attıklarını belirten Göçmen, finansal tabloların ötesinde dinamik ve dengeli bir portföy oluşturmak üzere bir dönüşüm içerisinde olduklarını aktardı.

Göçmen, "Bizim yola çıkış noktamız, gelişen insan profili ve gelişen global rekabet koşulları karşısında ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda gereken öncü adımları atmaktır. Bu görüş ve vizyon ile Sabancı Topluluğu'nu yeniden kurguluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Holding'in bankacılık faaliyetlerine değinen Göçmen, Akbank'ın müşterilerinin sürekli yanında olan bir bankacılık anlayışına sahip olduğunu belirterek, "Bu dönemde ekonomimize sağladığımız desteği geçtiğimiz yıl sonuna kıyasla yüzde 12 büyüterek kredilerimizi 195 milyar lirası nakdi olmak üzere toplam 245 milyar lira seviyesine çıkardık. Yılın ilk 9 ayında aktiflerimizi yüzde 7,1 büyüterek 315 milyar liranın üzerine çıkardık." görüşlerini aktardı.

- "Enerji iş kolumuzu iki şirket olarak konumlandırdık"

Mehmet Göçmen, Enerjisa'yı piyasa ve müşteri odaklı, aynı zamanda daha yalın ve etkin bir şekilde yönetmek amacıyla başlattıkları iş kolu bazında ayrıştırma sürecini tamamladıklarını aktararak, enerjide yeni dönemde dağıtım ve satış işlerini "Enerjisa Enerji", elektrik üretim, ticaret ve doğal gaz faaliyetlerini ise "Enerjisa Üretim" şirketiyle yöneteceklerini bildirdi.
Göçmen, şunları kaydetti:

"Enerjisa Enerji, Ağustos 2016'dan bu yana toplamda 1,2 milyar lira tahvil ihracı yaparak Türkiye'deki finans dışı ihraçların dörtte birini gerçekleştirdi. Bu yılın ilk 9 ayında 1,1 milyar lira dağıtım yatırımı ile geçen yılın aynı dönemine göre dağıtım yatırımlarımızı yaklaşık yüzde 50 artırdık. Dijitalleşmeyi 9 milyon müşterimize en iyi çözümleri sunabilmek için en önemli önceliklerimizden biri olarak belirledik. Perakende alanında, tarife ve maliyet dengesinin oldukça bozulduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu dengenin daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir noktaya gelmesi büyük önem taşıyor. Bu çerçevede maliyetleri yansıtan ve tüketimde enerji verimini öne çıkaran adımların hızlandırılması çok önemli olacaktır.

"3 bin 600 MW büyüklüğünde, dengeli ve yüksek verimli üretim portföyü ile Türkiye'nin en büyük özel sektör elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, bu yılın üçüncü çeyreğinde 2 MW Bandırma ve 7 MW Karabük güneş santrallerini işletmeye alarak, portföyünün güneş enerjisi ile desteklenmesi yönünde ilk adımlarını atmış oldu. Geldiğimiz bu aşamada, öngörülebilirliği güçlendirilmiş, arz ve talep dengelerini ve maliyetleri doğru yansıtan, ülkemizin yüksek enerji verimi potansiyelini etkin şekilde değerlendirecek, rekabete dayalı piyasa yapılarının daha fazla geliştirilmesine ilişkin çabaları çok değerli buluyorum."

- "Çimentoda yeni yatırımlarla güçleneceğiz"

Sanayi grubunda Brisa ile Bridgestone Corporation ortaklığının 30. yılını kutlamaya hazırlandıklarını belirten Göçmen, "Yenilikçi ürün geliştirmeye odaklanan İzmit'teki Ar-Ge merkezimiz ve Aksaray'da yüksek bir teknoloji üzerinde yükselen ikinci fabrikamız ile birlikte Brisa'yı bu topraklarda daha da büyütüyoruz." ifadelerini kullandı.

Göçmen, Kordsa'nın da lastik, kompozit ve inşaat güçlendirme pazarının teknoloji lideri olduğunu aktararak, şirketin 2017 yılının ilk 9 ayında finansal başarısının yanı sıra Continental ile birlikte geliştirdiği sürdürülebilir formül ile lastik sektörüne damgasını vuran bir yeniliğe imza attığını kaydetti.

Sabancı Holding olarak çimento sektöründe yıllık 14 milyon ton üretimle Türkiye'nin lideri konumunda olduğunu vurgulayan Göçmen, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de altyapı yatırımlarının büyümesiyle birlikte biz de büyümemize devam ediyoruz. Çimsa şirketimizle son 5 yılda yaptığımız 350 milyon dolar yatırımla bugün dünyanın 65'ten fazla ülkesine ihracat gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız yatırımlarla ve yeni pazarlarla global beyaz çimento üreticisi kimliğimizi daha da güçlendireceğiz. Akçansa şirketimizle de Ar-Ge ve inovasyon temel önceliklerimiz arasında yer alıyor. Benimsediğimiz pazar ve müşteri odaklı yaklaşım da bizi buna yönlendiriyor. Amacımız, verimlilik odaklı yatırımlarla müşterilerimizin beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda ürün ve hizmetler üretmek ve bunları uygun maliyetlerle sunmaktır."

- "Sigorta grubu 9 ayda karını yüzde 77 artırdı"

Mehmet Göçmen, 2017 yılının ilk 9 aylık döneminin Sabancı Holding perakende şirketleri için oldukça başarılı geçtiğini kaydetti.

Teknoloji perakendeciliğinin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yeni bir yola girdiğine işaret eden Göçmen, "Teknosa olarak çoklu kanal stratejisine ciddi yatırımlar yaparak müşterilerimize kesintisiz alışveriş deneyimi sunmaya odaklanıyoruz. Carrefoursa şirketimizle de Türkiye gıda perakende sektörünün önemli bir oyuncusuyuz. Ülke geneline yayılmış 630 mağazamızla dijitalleşmeyi de en iyi şekilde kullanarak müşterilerimize en iyi hizmeti sunmayı amaç edindik." ifadelerini kullandı.

Sigorta şirketlerinin faaliyetlerine de değinen Göçmen, şu görüşleri kaydetti:

"AvivaSA ile Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) son 10 yılda toplam fon büyüklüğümüzü 12 katına çıkardık. 2015'te yakaladığımız fon büyüklüğünde sektör liderliğimizi devam ettiriyoruz. AvivaSA ile 10 yıllık yolculuğumuzda, müşteri sayımızda 5 kat artış gerçekleştirdik. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) bazında hazırlanan finansal tablolara göre ilk 9 ayda öz sermaye karlılığımızı yüzde 30 seviyesine taşıdık. Geleceği sadakat ve dijitalleşme olguları belirleyecek.

Hayat dışı sigorta sektörünün önde gelen oyuncularından Aksigorta şirketimiz ise ilk 9 ayda yakaladığı başarılı finansal performansı sayesinde, yüzde 24 seviyesinde güçlü bir öz sermaye karlılığı elde etti. UFRS bazında hazırlanan finansal tablolara göre Aksigorta net karı, geçen sene aynı döneme göre yüzde 82 artış göstererek 99 milyon lira olarak gerçekleşti. Böylece Sabancı Holding Sigorta Grubu'nun 2017'nin ilk dokuz ayında UFRS bazlı net karı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 77 artmış oldu."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler