FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sanayi üretimi ekimde yüzde 2 arttı

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi ekimde arttı.

Sanayi üretimi ekimde yüzde 2 arttı

Geçtiğimiz eylül ayında yüzde 3.1 düşüş gösteren takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ekim ayında yüzde 2 artış kaydetti. Piyasada beklenti yüzde 1.6 artış olacağı yönündeydi. Arındırılmamış verilere göre sanayi üretimi artışı yüzde 0.15 olarak hesaplandı. Öte yandan mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise ekimde aylık yüzde 3,7 arttı.

TÜİK, Ekim 2016 dönemine ilişkin Sanayi Üretim Endeksi verilerini açıkladı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 3,7 artış gösterdi. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,9 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,0 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,4 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5,7 arttı.

Ana sanayide en yüksek artış dayanıksız tüketim malı imalatında

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıksız tüketim malı imalatında gerçekleşti. Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 6,6 ile dayanıksız tüketim malı imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayiinde en yüksek artış temel eczacılık ürünlerinde

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 20,6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 12,9 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı ve yüzde 12,4 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç) takip etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek azalış makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 4,3 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 4,1 ile elektrikli teçhizat imalatı ve yüzde 2,0 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı takip etti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler