FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sigaraya yeni yıl zammı

Yeni yıl yeni vergi düzenlemeleriyle birlikte geldi. Sigaraya 50 kuruş ile 1 lira arasında, MTV'ye ise yüzde 8'e yakın zam geldi.

Sigaraya yeni yıl zammı

Tütün ve tütün mamullerinde özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarını yeniden belirleyen ve sigarada nispi vergiyi yüzde 65.25, paket başına asgari maktu vergiyi 3,15 lira olarak belirleyen kararname Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yürürlüğe giren ve ÖTV oranlarını yeniden belirleyen kararname ile nispi vergi sigarada yüzde 65.25, purolarda yüzde 40 olarak tespit edildi.

Asgari maktu verginin paket başına 3,15 TL olarak belirlendiği kararname ile maktu vergi paket veya 50 gramlık birim ambalaj başına 9 kuruş olarak tespit edildi.

Bir başka düzenleme de faiz gelirlerinde yaşandı. Hükümet, tasarruf oranlarını artırmak amacıyla faiz gelirinden kesilen vergiyi, mevduatın vadesine göre farklılaştırıldı.

Bu farklılaştırma, parasını bankaya daha uzun vadeyle yatıranların daha az vergi ödemesi anlamına geliyor.

Yeni düzenlemeyle bankadaki parasını vadesinden önce çekenlere de faiz ödenmesi imkanı getirildi.

KONUT VERGİSİNDE ARSA DİKKATE ALINACAK
Konut alımlarında uygulanacak katma değer vergisi sistemi de yenilendi. Konutta arsa değerine göre vergilendirme uygulaması başladı.

Yeni uygulamaya göre konut alımlarında KDV, konutun değerine göre değil, arsanın metrekare değerine göre belirlenecek.

Arsanın metrekare birim değeri 500 ila bin lira arasındaysa KDV oranı yüzde 8 olacak. Metrekare değeri bin liranın üzerindeyse KDV oranı yüzde 18 olacak.

MTV DE ZAMLANDI
Yeni yılla birlikte motorlu taşıtlar vergisi de yüzde 7,80 artırıldı.

1300 ile 1600 silindir hacmindeki motorlu araçların yıllık vergisi 827 liraya, 1600 - 1800 silindir hacimli araçlar bin 457 liraya, 1801-2000 arası ise 2 bin 295 liraya çıkarıldı.

Yeni yılla birlikte damga vergisi ve pasaport harcına da yüzde 15 zam geliyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler