FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şimdi yandık!

Elektrik ve doğalgaza bugün itibariyle yapılan zam sonrasında 4 kişilik ailenin elektrik faturasına ayda 7, gaz faturasına 15 TL ek yük gelecek.

Şimdi yandık!

Enerji Bakanı Taner Yıldız dün, elektrik ve doğalgaza yüzde 9 oranında zam yapıldığını açıkladı. Zamlar bugün itibariyle geçerli olacak. Enerji sektörü için doların değerinin artmasının önemli bir dezavantaj olduğunu bildiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2 yıldır fiyat artışına gidilmediğini ancak, bu yıl yağış azlığının bu durumu dengeleyemeyecek duruma getirdiğini belirtti.

**4 KİŞİLİK BİR AİLE AYLIK NE KADAR FARK ÖDEYECEK?

ELEKTRİK**

Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) hesaplamalarına göre, 4 kişilik bir aile aylık ortalama 230 kilovat elektrik tüketerek, 83.2 lira fatura ödüyordu. Zamdan sonra ise bu fatura 90.6 kuruşa çıkıyor yani yaklaşık 7 liralık bir artış oluşuyor. Bu oran tüketim arttıkça katlanıyor.
DOĞALGAZ

Dört kişilik ailenin, doğalgaz tüketimi için ödeyeceği faturanın ise ayda ortalama 15 lira artması bekleniyor. Doğalgaz sektörü yetkililerinden edinilen bilgilere göre, 100 metrekarelik bir konutun yıllık tüketimi bin 500 metreküp civarında. Buna göre 100 metrekarelik konut, zammın ardından yılın son çeyreğinde yaklaşık 638 metreküp doğalgaz tüketmiş olacak ve bu miktar için 848 lira ödeme yapacak. Böylece son üç ayda zam nedeniyle 45 lira civarında artı maliyet çıkmış olacak.

DOĞALGAZA HER AY, ELEKTRİĞE 3 AYDA 1

Türkiye'de doğalgaz fiyatları, BOTAŞ tarafından her ayın son günü, bir sonraki ay geçerli olmak üzere; tarifeli elektrik fiyatları ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nca her üç ayda bir belirleniyor. Ancak BOTAŞ, uzun süredir doğalgaz fiyatlarına sübvansiyon uyguluyor, yani maliyet artışına rağmen satış fiyatını sabit bırakıyor. Oysa gaz fiyatları ve döviz kurunda meydana gelen artış nedeniyle maliyet yükseliyor. BOTAŞ’ın bu yıl da zamma rağmen 200 milyon doların üzerinde zarar etmesi bekleniyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler