FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şimşek: Hızlı ve dengeli büyüdük

İlk çeyrekteki yüzde 5'lik büyümenin 2.8'inin yurt içi talepten, 2.2'sinin yurt dışından geldiğini belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, "En önemli boyut bu. Sadece yüksek büyüme değil, daha dengeli bir büyüme görülüyor" dedi. Şimşek, ikinci çeyrekte büyümenin daha da güçleneceğini söyledi.

Şimşek: Hızlı ve dengeli büyüdük

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyüme rakamlarını yorumladı.

NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtlayan Şimşek, büyüme rakamlarının beklenenden daha iyi bir performansa işaret ettiğini belirterek, büyümedeki 'dengeli' görünüme vurgu yaptı: Beklenenden daha iyi bir performans ve daha güzel haber şu. Yüzde 5’in 2.8'inin yurt içi talepten, 2.2'sinin yurt dışından geldiği görülüyor. En önemli boyut bu, sadece yüksek büyüme değil daha dengeli bir büyüme görülüyor."

İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergelere bakıldığında büyümenin daha da hızlandığını söyleyen Şimşek, "Hangi göstergeye bakarsanız bakın yılın ikinci çeyreğinde büyümenin daha da güçlendiğini ve hızlandığını hissediyorsunuz. İstihdamda güçlü bir toparlanma var, bu daha da devam edecek. Kredi artışı kısmen KGF ile ilgili, bu hızla devam etmeyebilir. Dış talep destekleyici olmaya devam eder, içeride de belirsizlikler azaldı" ifadelerini kullandı.

'Kritik bir reform döneminin arifesindeyiz'

Şimşek, "Büyümeyi sürdürülebilir kılmak için reform gerekiyor, bu basit ve net, biz de buna odaklandık. Çok kritik bir reform döneminin arifesindeyiz. Kısa vadede büyümedeki yükseliş kısmen aldığımız tedbirlere ilgilidir ama bence en önemli husus tekrar piyasada güven var, reformlarla bunu pekiştireceğiz. Yakın dönemde yaşadığımız zorluklar geçicidir, Türkiye olarak epey stres testinden geçtik, hepsinden başarıyla çıktık. Büyüme hedefimiz oldukça iddialıydı, gerçekçi olduğu ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

"Türkiye'yi yüzde 5 büyüme patikasına oturtabiliriz"

"Sık sık beklentilerimizi değiştiriyoruz, OVP çalışmaları çerçevesinde bir gözden geçirme olur. OVP çalışması yaz aylarında olur, eylülde paylaşılır" diyen Şimşek şöyle konuştu: "Orta vadede Türkiye'yi yüzde 5 büyüme patikasına oturtabiliriz. Bu sene için öyle gözüküyor ki büyüme hedefin bir miktar üzerine çıkabilir.

'Enflasyonda yılı tek hanede kapatmak zorundayız'

Enflasyonun hızlı bir şekilde tek haneye çekilmesi gerektiğini bildiren Mehmet Şimşek, "Enflasyon tek haneye indikten sonra baz etkisi nedeniyle tekrar çift haneye çıkabilir ama yılı tek hanede kapatmak zorundayız. MB'nin verdiği likidite üzerinde faiz oldukça yükseldi, bunun da gecikmeli etkisini göreceğiz. Enflasyonu mutlaka tek haneye çekeceğiz ve orada tutacağız. Dış konjonktür kısa vadede destekleyici olmaya devam edebilir. Türkiye algısı benim edindiğim izlenim biraz daha yapıcı" değerlendirmesini yaptı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler