FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şimşek'ten sigaraya ortak vergi çağrısı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Karadeniz çevresindeki 16 ülkeye “Sigarada vergileri arttırdık siz de arttırın” çağrısı yaptı.

Şimşek'ten sigaraya ortak vergi çağrısı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) bölgesi ülkelerine sigarayı ortak vergilendirmeyi önerdi. Türkiye'de 4,5 dolar olan popüler bir sigaranın bölge ülkelerinde 1-1,5 dolara satıldığını belirten Bakan Şimşek, bu yapılırsa hem tütünün zararlarından korunabileceğini hem de elde edilecek gelirle eğitim, sağlık, Ar-Ge, alt yapı gibi alanlar için kaynak üretilebileceğini söyledi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Vergi Forumu, 'Küresel Eğilimler Işığında KEİ Bölgesinde Uluslararası Vergi Uygulamaları' konusuyla Antalya'da düzenlendi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek´in ev sahipliği yaptığı foruma Moldova ve Tunus maliye bakanları ile Çek Cumhuriyeti, Gürcistan ve Romanya maliye bakan yardımcıları katıldı.

'BÖLGEYE İHRACAT 5 KAT ARTTI'
Toplantıda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin KEİ bölgesiyle olan ticaretine ilişkin bilgiler verdi. Türkiye'nin bölgeye ihracatının on yıl önce 3,5 milyar dolar olduğunu, bunun toplam ihracatının yüzde 10'unu oluşturduğu bilgisini veren Bakan Şimşek, son 10 yılda KEİ bölgesine yapılan ihracatın yaklaşık beş kat aratarak 17,7 milyar dolara çıktığını ve toplam ihracatın yüzde 13'ünü oluşturduğunu belirtti. Türkiye'nin bölgeden yaptığı ithalatın çok daha fazla arttığını anlatan Şimşek, rakamın 6,5 kat artarak 6,5 milyar dolardan 39 milyar dolara çıktığını, bunun Türkiye'nin toplam ithalatının yüzde 16'sına karşılık geldiğini bildirdi.

Bölge ülkeleri arasındaki ticareti artırmak ve karşılıklı yatırımları daha iyi noktalara taşıyabilmek için daha çok diyaloga ihtiyaç olduğuna değinen Bakan Şimşek, bu alanlardan birinin çifte vergilendirme olduğunu ifade etti. KEİ örgütünde 23 üye ve gözlemci ülke olduğunu, Türkiye'nin bunlardan 22'si ile çifte vergilendirmeyi engelleyici anlaşmaları bulunduğunu dile getiren Şimşek, vergilendirmenin küresel entegrasyonun gerektirdiği çerçevede yapılabilmesi için çok taraflı ve çok yoğun diyaloglara ihtiyaç olduğu tespitinde bulundu. G20 ülkeleri arasında bu alanda çok ileri düzeyde ve çok taraflı bir anlaşma imzalandığını hatırlatan Şimşek, bu anlaşmanın sadece vergi değişimini içermediğini gerekirse taraf olan ülkelerde vergi denetimine yerinde imkan tanındığı hatırlatmasında bulundu.

Petrol, doğalgaz, yer altı zenginliği gibi imkanlara sahip zengin ülkelerin bile eğitim, alt yapı, sağlık, sosyal yardımlar için kaynak ihtiyacı olduğuna değinen Şimşek, sınırlı olan bu kayları işbirliği yapılarak artırmanın mümkün olduğunu belirterek, "Türkiye'de en çok tüketilen popüler bir sigaranın fiyatı yaklaşık 4,5 dolar. Fakat ülkelere bakıyoruz 1 ile 1,5 dolar arasında değişiyor. Artık bütün dünya tütün ürünlerinin zararlı olduğunda hem fikir. Aslında beraber, işbirliği yaparak tam makul düzeyde vergilendirirsek bir yandan eğitim, sağlık, Ar-Ge, alt yapı için, ülkelerimizin kalkınması için kaynak bulabiliriz. Bir yandan da beşeri sermayemizin sağlık yoluyla kalitesini artırmış oluruz" diye konuştu.

'Ben buradan çok değerli bakan arkadaşlarıma, maliye bakanlığı yetkililerine seslenmek istiyorum.' diyen Bakan Şimşek şöyle devam etti: "Gelin işbirliği yapalım. Bu kaçakçılığı da engeller. Gelin bu alanda vergilendirme konusunda işbirliği yapalım. Nasıl ki AB bunu başardıysa eminim Karadeniz bölgesindeki ülkeler de bunu başarabilir. Bunun için de engel yok, yeter ki irade olsun."

'İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ'
Ukrayna'nın 2007-2011 yıllarındaki yeni uygulamasıyla tütün ürünlerinde elde ettiği geliri 320 milyon dolardan 1,9 milyar dolara çıkarttığı bilgisini paylaşan Şimşek, "Dışarıdan, IMF´den, oradan buradan gelecek kaynak yerine bu kaynak ciddi boyutlara ulaşabilir. Bizim Türkiye´de bu ürünlerden topladığımız vergi 10 milyar doların üzerinde" dedi.

Küresel krizin herkesi etkilediğini, ülkelerin; bankalarını kurtarmak, ekonomilerini canlandırmak için çok ciddi bütçe açıkları verdikleri değerlendirmesinde bulunan Şimşek, "Küresel krizden sonra bütçe açıklarını kapatma çabasına rağmen Avrupa´da hala açık 3,6 puanla kriz öncesi seviyelerin üzerinde. Bu çok ciddi bir durum. Önümüzdeki 5-10 yılı tehdit eden bir unsur. O nedenle vergi konusunda iş birliği çok önemli" ifadesini kullandı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler