FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Siyah elmas' Türkiye'de üretilecek

Bakanlık çok yüksek fiyatlardan alıcı bulmasından dolayı dünyada "siyah elmas" olarak nitelendirilen trüf mantarının üretimi amacıyla çalışma gerçekleştirmeye başladı.

'Siyah elmas' Türkiye'de üretilecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, dünyada "siyah elmas" olarak nitelendirilen trüf mantarının üretimi amacıyla çalışma gerçekleştiriliyor.

Piyasada kalitesi ve türüne göre kilogram fiyatı 200 ila 5 bin avro arasında değişen trüf mantarı, Avrupa mutfağının vazgeçilmesi olarak görülüyor.

Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), "siyah elmas" olarak nitelendirilen trüf mantarı üretimi amacıyla "Trüf Ormanı Eylem Planı" hazırlandı.

Plan kapsamında Denizli, Muğla, Ermenek, Antalya, Adana ve Yalova'da trüf mantarı ormanları kuruldu. Bu ormanlardan trüf mantarının ilk hasadının 2018'de Muğla'da yapılması bekleniyor.

TRÜF UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULDU

Çalışmalar kapsamında MSKÜ'de Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.

Trüf aşılı fidan üretiminin yapıldığı merkezde, elde edilen trüfler vakum makinesiyle daha uzun ömürlü hale getiriliyor. Trüf konusunda yeni yöntemler ve son gelişmeler de laboratuvar ortamında gözlemleniyor.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Aziz Türkoğlu, burada özel sektörün ihtiyaç duyduğu trüf aşılı fidan üretimi yaptıklarını, ayrıca aşılı fidanların raporlanması ve trüf bahçesi kurulumu konularında danışmalık hizmeti verdiklerini bildirdi.

Trüfle ilgili çalışmaların 2011'de TÜBİTAK projesiyle başladığını belirten Türkoğlu, "Ülkemizin trüf potansiyelini belirledikten sonra uygun olan türlerini kültivasyon çalışmasına başladık. Bu amaçla merkezimize kazandırdığımız laboratuvarımızda trüf aşılı fidan üretimi yapıyoruz" diye konuştu.

Orman Genel Müdürlüğü ve üniversite arasında imzalanan protokol kapsamında trüf eylem planı kitabı hazırlandığını ifade eden Türkoğlu, "Dünyada ekonomik değeri en yüksek trüf türlerini merkezimizde bulunduruyoruz. Bunlardan biri İtalyan beyaz trüfü ve kilogramı 3 bin 500 avrodan başlıyor, altından daha değerli. Bu tür sadece İtalya ve bazı balkan ülkelerinde görülüyor. Aroması en yüksek ve en yoğun mantar." dedi.

"Kara elmas" adı verilen kışlık siyah trüflerin de bulunduğunu anlatan Türkoğlu, "Bunun kilosu yaklaşık bin avro. Kış döneminde ürün veriyor ve ılıman iklimlerde üretiliyor. Ekonomik değeri çok yüksek 4 türden 3'ünün üretimiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz." bilgisini verdi.

"TRÜF KOKUSUNA DUYARLI KÖPEK"

"Kralların yiyeceği" olarak adlandırılan trüf mantarının toprağın 5 ile 20 santimetre altında ağaç köklerinde yetiştiğini bildiren Türkoğlu, mantarın özel eğitimli köpeklerle toplandığını söyledi.

Türkoğlu, "Trüfün en önemli özeliği yeraltında olmasından dolayı olgunlaşma döneminin öğrenilmesinin zorluğu. Bunu da trüf aromasına duyarlı köpeklerle çözüyoruz. Bununla ilgili de çalışma yaptık. İtalya'dan trüf eğitimli bir köpek getirdik. Burada köpeği eğitmeye devam ediyoruz." dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler