FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son 30 yılın en büyük rezervi!

Kazakistan karasularında bulunan son 30 yılın en büyük petrol rezervini taşıyan Hazar Denizi'ndeki Kaşagan sahasında üretim için oluşturulan yapay adanın maliyeti 50 milyar doları buldu.

Son 30 yılın en büyük rezervi!

Petrolü taşıma konusunda ise Ruslar ön plana çıktı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Son 30 yılda bulunan en büyük rezerv olan Kaşagan'dan petrol çıkarılmaya bu sene içinde 10 yıl gecikmeyle başlanacak. Kaşagan'dan petrol çıkarılması için Hazar Denizi'ne kurulan yapay adanın maliyeti ise öngörülenden 5 katı büyüklüğüne 50 milyar dolara ulaştı.

Günde 1 milyon varil petrolün çıkacağı Kaşagan petrol havzası bu üretimle dünya günlük petrol üretiminin yüzde 1'inden fazlasını tek başına üretecek.
RUSLAR ÖN PLANA ÇIKTI

Kazakistan karasularında bulunan havzadan çıkarılacak petrolün nasıl taşınacağı konusundaki yarış da devam ediyor. Reuters'ın haberine göre Eni şirketinin Exxon Mobil, Shell ve Total gibi devlerle oluşturduğu konsorsiyumun yürüttüğü projede boru hattı için Rusların favori olduğu bildirildi. Rus şirket Transneft dev projeyi yürüten konsorsiyumun kendilerinden günde 5 milyon ton petrol taşınmasını istediklerini, bunu da olumlu karşıladıklarını açıkladı.

Buradan çıkarılacak petrol için düşünülen rotalardan biri de BP önderliğindeki konsorsiyum ile Azerbaycan ve Türkiye üzerinden taşınmasıydı.

Uzmanlar dünyanın en büyük petrol taşıma, boru hattı şirketlerinden Transneft'in bu en büyük havzayı kapması durumunda

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler