FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Son çeyrekten itibaren toparlanma görülebilir'

TCMB Başkanı Çetinkaya, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin eylül ayı olağan toplantısında konuştu.

'Son çeyrekten itibaren toparlanma görülebilir'

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin eylül ayı olağan toplantısında konuştu.

Çetinkaya'nın konuşmasından satır başları şöyle:

- Küresel kriz sonrası dönemde, para politikalarının tek başına istikrarlı büyümeyi sağlayamayacağı görülmeye başlandı.

- Ekonomide güven faktörü, sağlıklı işleyen finansman kanalları ve gelir dağılımı gibi unsurlar, yatırımlar ve dengeli büyüme açısından orta ve uzun vadede çok daha önemli rol oynamaktadır.

- Türkiye’de basiretli maliye politikası, sağlam bankacılık sistemi ve risk odaklı para politikası çerçevesi şoklara karşı önemli bir direnç sağlamaktadır.

- Son dönemde verimlilik, rekabet gücü ve tasarruf artışını destekleyecek düzenlemelerle bu sağlam yapının daha da güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Öncü göstergeler, alınan teşvik ve tedbirlerin de katkısıyla, yılın son çeyreğinden itibaren iktisadi faaliyette bir toparlanma gözleneceğine işaret etmektedir.

- TCMB, para politikasının etkinliğini de artırmak amacıyla sadeleşme sürecine devam etmiştir.

- Para politikasının çizdiği çerçeve ve faiz oranları, genel parasal ve finansal koşulların bileşenlerinden sadece bir tanesidir.

- Finansal sistemden alınan verimliliğin azamiye çıkarılması, hem tasarruf oranı ve rekabet gücünü artırarak toplumsal refahı destekleyecek, hem de ekonomi politikalarına hareket alanı sağlayacaktır.

- Ülkemizde finansal sistem bankacılık sektörü ağırlıklı bir yapı arz etmektedir.

- Finansal sistemdeki çeşitlendirmenin verimlilik açısından getirebileceği katkıların çalışılması faydalı olacaktır.

- Fiyat istikrarı ile finansal verimlilik arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır.

- Fiyat istikrarı finansal derinleşmeyi beslemekte, uzun vadeli finansman maliyetlerinin düşük seviyelerde kalmasına katkıda bulunmakta ve finansal aracılığın daha sağlıklı işlemesini sağlayarak finansal sektörün üretime ve reel sektöre verdiği desteği artırmaktadır.

- Merkez bankasının orta ve uzun vadede reel sektörün sağlıklı bir şekilde finansmana erişimi konusunda verebileceği en önemli ve kalıcı destek, fiyat istikrarına ulaşmak ve korumaktır.

- Fiyat istikrarı ile ilişkili yapısal ve stratejik alanlarda toplumsal farkındalığı artırmaya gayret etmekte ve ortak çabanın önemine dikkat çekmekteyiz.

- Kalıcı çözümler üretmeyi ve paydaşlarla iletişim halinde ödünleşimleri azaltmayı amaçlıyoruz.

- Gıda Komitesi’nin yeniden yapılandırılması enflasyonla mücadelede kararlılığı ve yapısal unsurlara karşı ortak çabayı temsil etmektedir.

- Komite çalışmalarının gıda fiyatlarındaki oynaklığın azaltılmasına önemli katkıda bulunacağını düşünmekteyiz.

- Yapısal konularda atılan kararlı adımların makroekonomik politikaların etkinliğini önemli ölçüde artıracağına ve fiyat istikrarının kalıcı olarak sağlanması sürecini hızlandıracağına inanıyoruz.

- Bu konulara ilişkin çalışmalarımızı, ilgili kurumlar ile stratejik işbirliğini en üst düzeyde tesis ederek sürdürmeye devam edeceğiz.

- Merkez Bankası olarak fiyat istikrarına kalıcı biçimde ulaşmanın ülke ekonomisi ve tüm paydaşlar açısından sağlayacağı faydalara ilişkin farkındalığın artırılması için çabalarımızı sürdüreceğiz.

- Sağlam temellere dayanan ekonomimizin orta ve uzun vadede olumlu ayrışması beklenmektedir.

- Turizm gelirlerinde düşüş kısa vadede ekonomide ivme kaybını getirdi.

- Son çeyrekten itibaren toparlamanın başlamasını öngörüyoruz.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler