FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TANAP imzaya açıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Pazartesi günü itibariyle TANAP'la ilgili kamulaştırılma kararı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı" dedi.

TANAP imzaya açıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Gaz Koridoru Projesi konulu 3. TEPAV - BP Enerji Forumu'nda yaptığı konuşmada, Güney Gaz Koridoru'nun gerek Türkiye gerek bölge gerekse Avrupa Birliği ülkelerinin doğalgazdaki arz güvenliğinin çözümünde son derece önemli olduğunu söyledi.

"Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde enerji başlığının açılmamış olması bu sektör üzerindeki siyasetin yüküdür. Bu yükün kaldırılması lazım" diyen Yıldız, enerjinin yalnızca siyasi gerekçelerle şerh konulan bir başlık olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin enerjide zincirin önemli bir halkasını tamamladığına işaret eden Yıldız, şöyle konuştu:

"Üretilirse iletilecektir, iletilirse tüketilecektir. Bu pazarlama ekonomisi kendini mutlaka projede gösterecektir. 45 milyar dolarlık 5 yıl içerisinde harcanması zorunlu bir rakamdan bahsediyoruz ve pazartesi günü itibariyle Bakanlar Kurulu'nda TANAP'la ilgili kamulaştırılma kararları imzaya açmıştır. Türkiye bu manada üzerine düşen görevleri hızlıca yapacaktır. Gerek istihdam gerekse yerli tedarikle alakalı bu konuları yerine getirecektir.

Bu projenin şöyle bir önemi var: 17 Aralık'ta projenin imzaları atıldı. 17 Aralık bu proje için bir dönüm noktasıydı. Aynen Türkiye'de 17 Aralık'ın bir dönüm noktası olduğu gibi. 17 Aralık'ta Türkiye'nin siyasi istikrarı tartışılabilir hale getirilmek istendi ve Türkiye'yle ilgili gerek hükümetlerin gerekse devletlerin hafızaları yoklandı. Bir kısım hafızalar resetlenmek istendi, bir kısım hafızalar artı yüklenmek istendi. O yüzden 17 Aralık tarihi gerek bu projeyle alakalı gerekse Türkiye ile alakalı tarihe önemli bir nokta olarak geçecektir."

İran'ın dünya ile olan barışma veya uzlaşma isteğinin de enerjiyle, doğal gazla ilgili projeksiyonları mutlaka etkileyeceğini vurgulayan Yıldız, TANAP'ın Türkiye üzerinden geçmesine izin veren yapının aynı zamanda İran doğal gazının geçişine de izin verdiğine dikkati çekti. Yıldız, Güney Akımı ve İran gazıyla beraber belki Irak ve Akdeniz gazının, 2035 yılına kadar 700 milyar metreküp tüketim hedefleyen Avrupa'nın önemli tedarik noktaları olacağını söyledi.

Bu projelerin birbirinin rakibi gibi görünse de yakın ve orta vadede birbirini tamamlayacağını ifade eden Yıldız, Türkiye'nin de coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullanmaya devam edeceğini kaydetti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler