FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Tarım dışı işsizlik" son 3 yılın en yükseği

Türkiye ekonomisindeki yavaşlamanın bir yan etkisi olarak, gelişmiş ekonomilerde işsizlik raporlamalarında temel ölçüt kabul edilen "tarım dışı işsizlik" 2011 yılından beri ilk kez yüzde 12'yi geçti.

"Tarım dışı işsizlik" son 3 yılın en yükseği

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nden (Betam) Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Dr. Zümrüt İmamoğlu ve Araştırma Görevlisi Dr. Ayşenur Acar tarafından hazırlanan "İşsizlik Hızla Artmaya Devam Ediyor" başlıklı değrlendirme notunda, şöyle denildi:

"Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verilerine göre tarım dışı işsizlik, Haziran 2014 döneminde bir önceki döneme kıyasla 0.5 yüzde puan artarak yüzde 12 seviyesine ulaştı. Bu dönemde, hizmetler hariç tüm sektörlerde istihdam kayıpları gözlemlendi. Tarım dışı işgücündeki artışı dengeleyecek istihdam yaratılamadığı için tarım dışı işsizlik oranı bu dönemde arttı ve tarım dışı işsizlik oranı Ocak 2011'den beri ilk defa yüzde 12 seviyesine yükseldi."

Betam notunda, "TÜİK’in açıkladığı işgücü verilerine göre Haziran 2014 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre tarım dışı işgücü, yüzde 5.9'a karşılık gelen 1 milyon 288 bin, tarım dışı istihdam yüzde 4.6'ya karşılık gelen 904 bin kişi ve tarım dışı işsiz sayısı da yıllık 384 bin arttı" denildi.

"BÜYÜMEDE YAVAŞLAMA İŞGÜCÜNE YANSIDI"

Buna göre, yıllık değişimler tarım dışı istihdamdaki artışın tarım dışı işgücüne kıyasla yavaşladığını gösterdi. Son iki dönemdir tarım dışı işgücü 1 milyonun üzerinde artarken tarım dışı istihdam artışları 1 milyonun altında kaldı ve dolayısıyla, işsiz sayısında artışlar gözlendi.

Betam değerlendirmesindi "Veriler büyümede görülen yavaşlamanın işgücü piyasasına yansıdığına işaret etmektedir" tespiti yapıldı.

"TÜRKİYE'DE İŞSİZLİK YÜKSELİŞTE"

İntegral Menkul Değerler analisti Yezdan Aydın da, "Türkiye'de işsizlik yükselişte" başlıklı notunda, "Geçtiğimiz yılın aynı döneminde istihdam oranı yüzde 47.4 olarak gerçekleşirken, 2014 yılı Haziran döneminde istihdam oranı yüzde 46.7'ye geriledi ve istihdam eden kişi sayısı ise 256 milyon 586 bin kişi olarak gerçekleşti" dedi.

Aydın, "Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam sayısının bir önceki döneme göre 96 bin kişi azaldığı 2014 yılı Haziran ayında İstihdam oranı 0.2 puanlık azalış ile yüzde 45.4 oldu" dedi.

DHA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler