FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tatil yasağı gelen kamu çalışanlarına 14 gün içinde para iadesi

Tüm kamu çalışanlarının izinlerinin iptal edilmesiyle çalışanlara paraları iade edilecek.

Tatil yasağı gelen kamu çalışanlarına 14 gün içinde para iadesi

Darbe girişimi sonrası kamu çalışanlarının yıllık izinleri kaldırılmıştı.Tur operatörleri tatilini iptal edenlere 14 gün içinde para iadesi yapması gerekiyor.Ancak seyahat acenteleri ve tur operatörlerinden paket tur satın alan kamu çalışanlarının ne olacağı merak konusu oldu.

Konu hakkında Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Turgay Mumcuoğlu yazılı bir açıklama yaparak paket tur satın alan kamu çalışanlarının yasa gereği paralarının iade edilmesi gerektiğini belirtti.

TARİH DEĞİŞİKLİĞİ YAPILABİLİR

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık da paket turlardan değil, direk olarak otellerden satın alma yapan tatilcilerin de paralarının iade edileceğini, tarih değişikliği yapmak isteyenlere de olanak sağlanacağını belirtti. Ayık ayrıca, tatilini yarıda kesmek zorunda kalan kamu çalışanlarına da para iadesi yapılacağını açıkladı.

YASA İLE KORUNUYOR

Mumcuoğlu'nun yaptığı yazılı açıklamada, "Paket Tur Sözleşmesi Yönetmeliği'nin, 'Sözleşmenin Feshi' başlıklı 16. maddesinde 'Katılımcının gerekli tüm özeni göstermesine rağmen öngöremediği ve engelleyemediği bir durum veya mücbir sebep nedeniyle paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala fesih bildiriminde bulunması halinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir" ifadelerini kulladı.

14 GÜNDE İADE

Mumcuoğlu, tur operatörlerine veya acentelere tatilin iptali yönünde gelen talepten sonra 14 gün için para iadesinin yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Konu hakkında görüşlerini aldığımız tur operatörleri de kamu çalışanlarına paket turdan cayma hakkı konusunda hiç bir zorluk çıkarmadıklarını ifade etti.

FARKLI SEÇENEKLER DE SUNULUYOR

Touristica Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Temel, "şirket olarak tatilini iptal etmek isteyen kamu çalışanlarına farklı öneriler de sunuyoruz. 'Erken rezervasyondan indirimleriniz saklı kalsın. Tarihi açığa alın. Kurban Bayramı'na kadar aynı şartlarda tatil hakkınız saklı kalsın. Yine de tatile çıkamazsanız paranızı iade edelim' diyoruz. İade için başvuru yapanlar kredi kartı veya nakit ne şekilde ödeme yaptıysa iadelerde aynı şekilde yapılıyor" dedi.

YURTDIŞI OTELLERİ ZORLUYOR

Yurt dışında tatili planı yapanlar için de kolaylık sağlandığını dile getiren Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, "Yurtdışı otelleri ile para iadesi konusunda bir anlaşmaya varılmış değil. Para iadesi yapmayabilirler. Ancak yine de kamu çalışanlarına bu durum yansıtılmayacak. Ancak bize gelen kamu çalışanlarının yüzde 90'ı tarih değişikliği için sınırsız süre istiyor. Biz de kabul ediyoruz"dedi.

Tartışmalar sürerken Mehmet Şimşek'ten açıklama geldi;

Geçici olarak görevinden el çektirilen memurlar için gerekli hukuki sürecin işleyeceğini belirten Şimşek, "Geçici olarak el çektirilenlere adil davranılacak" dedi.

Dün gece açıklanan OHAL kararı ile değerlendirmede bulunan Şimşek, "OHAL'de tek amaç devletteki paralel çeteyi temizlemek" dedi. Şimşek, alınacak kararların süreli olacağını belirtti.



Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler