FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tekstil sektörüne Afrika dopingi

Türk hazır giyimi firmalarının, yüzünü Afrika ülkeleri güldürdü.

Tekstil sektörüne Afrika dopingi

Ortadoğu’da ve diğer Rusya’ya bağlı ülkelerde çıkan iç savaşlar ve doların hızla yükselmesi, Türk hazır giyim firmalarının ihracat oranlarında büyük düşüşe sebep oldu. Halen devam eden bu sıkıntılı piyasada son aylarda nefes aldıran gelişmeler olmaya başladı.

Ünlü bayan hazır giyim firmalarından Ayhan tekstilin ortaklarından Cem Karabulut konuyla alakalı şunları söyledi: Yurt içi ve dışında uzun yıllardır bir çok ülkeye mal veren bir markayız. Son yıllarda Ortadoğu ve Rusya gibi ülkeler tüm piyasa olarak yüzümüzü güldürmüş olsa da, bu bölgelerde dinmek bilmeyen iç savaşlar ihracat yaptığımız bir çok ülkeyi etkiledi. Bu sebepten dolayı tekstil sektörü olarak tatsız bir döneme girdik. Uzun zamandır devam eden bu durum bir çok marka olmayan firmanın iflas etmesine de neden oldu.

Bayram nedeniyle biraz hareketlenen iç piyasa haricinde şu anda Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden ürün talebi gelmeye başladı. Nijer, Nijerya, Sudan, Senegal gibi ülkeler yüklü adetlerde ürün istemeye başladılar. Rusya piyasası da halen durgun olmasına rağmen, son zamanlarda azda olsa canlanmaya başladı. Doların Rusya’da buradakinin iki katı olması da etkili durumlardan biriydi. Fakat Çine ürün almak için yönelen Ruslar oradaki malların ucuz fakat kalitesiz olmasından dolayı tekrar bizim Türk piyasalarını arşınlamaya başladılar. Eskisi kadar yoğun olmasa da oradan da talepler gelmeye başladı. Tahminimce bu yıl geçen yıla nazaran ihracat anlamında çok daha iyi geçecek. Bizde marka bilinirliliğimizi yurt dışında da arttırmak için bu yıl çok daha fazla çalışma yapacağız. Türk tekstili son derece kaliteli mallar üretiyor. Hatta yurt dışındaki bir çok ünlü markanın ürünleri de burada üretilmekte. Amacımız Türkiye’den marka çıkması, bu kısa bir süreç olmasa da bizim gibi bir çok firma dünyaca tanınmak için bu konuda çalışmalarını sürdürmekte. Önümüzdeki yıllarda Ortadoğu ve Rusya’nın haricinde Avrupa ülkeleri de bizi marka olarak karşılarında görebilirler.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler