FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Termik santral, bir aylık gelirine satıldı!

Yıllık geliri 2 milyar lira olan ve kasasında 81 milyon lira bulunan Hamitabat Termik Santrali 105 milyon dolara Limak Doğalgaz'a verildi.

Termik santral, bir aylık gelirine satıldı!

Bu rakamın santralin yaklaşık bir aylık gelirine eşit olduğu belirtilirken, ‘üstüne para verilerek özelleştirme’ anlamına gelen ihalenin iptali istendi.

Edinilen bilgilere göre; Hamitabat’ın bankalardaki nakiti 81 milyon lira. Osmangazi, Van Gölü ve Dicle dağıtım şirketlerinde 50 milyon lira ödenmiş sermaye ortaklığı var.

Mevcut yedek parça stok değerinin 8 milyon lira. Son 5 yıl içinde yenileştirme, bakım-onarım için harcanan para 185 milyon lira. Santralle birlikte verilecek arazi 785 dönüm. Tanklarında stoklanmış mazot değeri 30 milyon lira.

1 Aylık Gelirine Satıldı
Yıllık 1.3 milyar kilovatt saat elektrik üreten Hamitabat Termik Santrali, Mart ayı başında 105 milyon dolara Limak Doğalgaz’a satıldı. Ancak, bu rakamın santralin yaklaşık bir aylık gelirine eşit olduğu ortaya çıktı.

TBMM’de yaptığı basın toplantısında konuyu kamuoyunun gündemine taşıyan CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, bunun AKP’nin ‘üste para vererek özelleştirme’ anlayışının somut örneği olduğunu belirtti.

Hamitabat AŞ’nin Trakya’nın yanı sıra İstanbul’un Avrupa yakasına da elektrik verdiğini anımsatan Kesimoğlu, şu bilgileri verdi:
“Hamitabat’ın özelleştirilmesi için ilk ihale 2011’de açıldı. 6-7 firma ön yeterlilik aldı ama ihaleye kimse katılmadı. İkinci ihaleye de teklif veren çıkmadı. Ocak 2013’deki ihaleye de teklif veren çıkmadı. Bunun üzerine teklif verme süresi uzatıldı. 28 Şubat 2013’te yeterlilik alan 4 gruptan 3’ünün teklif verdi. 6 Mart’taki açık artırmaya 2 firmanın katıldı. 96 milyon dolardan başlayan açık artırmanın 105 milyon dolarda bitti ya da bitirildi. İhaleyi Limak Doğalgaz kazandı.”

Santralin bankalardaki nakiti 81 milyon lira!
İhale sürecinde her şeyin normal göründüğünü ifade eden Kesimoğlu, 105 milyon dolar teklif verilen Hamitabat Santrali’nin mali verilerine bakıldığında, yıllık gelirinin 2 milyar lira olduğunu belirtti.

“Yani satış satış fiyatı, yaklaşık bir aylık gelirine eşit” diyen Kesimoğlu, “Hamitabat’ın bankalardaki nakiti 81 milyon lira. Osmangazi, Van Gölü ve Dicle dağıtım şirketlerinde 50 milyon lira ödenmiş sermaye ortaklığı var. Mevcut yedek parça stok değerinin 8 milyon lira. Son 5 yıl içinde yenileştirme, bakım-onarım için harcanan para 185 milyon lira. Santralle birlikte verilecek arazi 785 dönüm. Tanklarında stoklanmış mazot değeri 30 milyon lira” açıklamasında bulundu.

Tanklardaki mazotu kim doldurdu?
Santralin tanklarındaki mazotun da "değerli" bir "AKP’li büyük" tarafından doldurulduğuna yönelik iddiaların bulunduğuna işaret eden Kesimoğlu,

“Bu kişi ile ilgili araştırma yapıyorum. Teyit edince kamuoyuna ismini açıklayacağım. Bütün bunlara karşılık satış tutarı 105 milyon dolar. Buna üste para verilerek özelleştirme denmez de ne denir?” diye sordu.

Hamitabat’ın İstanbul’un Avrupa yakasına elektrik verdiğini anımsatan Kesimoğlu, “İstanbul’un Avrupa yakasının, yani Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş’nin ihalesini kim kazanmıştı? LİMAK - KOLİN - GENGİZ grubu. Şimdi, İstanbul’un Avrupa yakasına da elektrik verecek santralı üstüne para alarak alıyorlar” dedi.

‘Bu ihale vatana ihanettir!’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın köprü ve otoyol ihalesine yönelik, “Bu paraya köprü ve otoyolları verirsek vatan haini oluruz” sözünü hatırlatan Kesimoğlu,

“Bankada 81 milyon nakit parası olan, 30 milyon liralık stoku olan, 5 yıl içinde 185 milyon lira yatırım yapılmış, yıllık 2 milyar geliri olan, yeni yapılmaya kalkılsa 1.2 milyar dolar harcamak gereken Hamitabad Santrali’ni bir aylık cirosuna devrederseniz ne olur? Yanıtını kendiniz daha önce verdiniz” ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan’dan satışı onaylamamasını ve ihaleyi iptal etmesini isteyen Kesimoğlu, “Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun satışı onaylaması halinde ihalenin ve kararın iptali için dava açacağını” da bildirdi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler