FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Toplam kredi stoku 2 trilyon lirayı geçti

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Üyesi verilerine göre, toplam krediler Mayıs sonunda, aylık bazda yüzde 1.8 ve yıllık bazda yüzde 22 artışla 2 trilyon 7 milyar liraya yükseldi.

Toplam kredi stoku 2 trilyon lirayı geçti

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin Mayıs bülteninde yer alan verilere göre, bu dönemde nakit kredilerin 1 trilyon 911 milyar liralık bölümü bankalara, 42 milyar lirası finansal kiralama şirketlerine, 28 milyar lirası finansman şirketlerine ve 25 milyar lirası da faktoring şirketlerine ait bulunuyor.

Tasfiye olunacak alacaklar da 2017 Mayıs itibari ile bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artarak 72 milyar liraya ulaşırken, alacaklar oranı ise yüzde 3.5 ile aynı düzeyde kaldı.

2017 Mayıs döneminde tasfiye olunacak alacaklar oranı finansman şirketlerinde yüzde 3.1, bankalarda yüzde 3.4, faktoring şirketlerinde yüzde 5.7 ve finansal kiralama şirketlerinde yüzde 6.1 olarak gerçekleşti.

Kurumsal kredilerin toplam hacmi 1 trilyon 522 milyar lira

Risk Bülteni'nde yer alan verilere göre tüzel ve gerçek ticari müşterilere kullandırılan kurumsal krediler toplamı 2017 Mayıs dönemi itibari ile bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 1 trilyon 522 milyar lira oldu.

İmalat sanayi yüzde 25.3 ile ticari krediler içinde en yüksek paya sahip olan sektör olurken, bu sektörü yüzde 19.3 ile toptan perakende ticaret ve yüzde 11.9 ile inşaat sektörü izliyor.

2017 Mayıs dönemi itibari ile tasfiye olunacak alacaklar oranı en yüksek olan sektör perakende ticaret sektörü; yüzde 4.5 ile toptan ve perakende ticaret sektörü oldu.

Tasfiye olunacak alacaklar tutarının 2017 Mayıs döneminde en fazla arttığı sektör ise yüzde 45 ile taşımacılık, depolama, haberleşme sektörü oldu.

Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları toplamı 485 milyar lira

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından gerçek kişilere kullandırılan bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları 2017 Mayıs dönemi itibari ile bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında artarak 485 milyar liraya ulaştı.

Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları içinde en yüksek artış yüzde 19.5 ile konut kredilerinde gerçekleşti.

Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları bakiyesinin yüzde 38.6'sını konut kredileri, yüzde 17.4'ünü kredi kartları, yüzde 6.3'ünü taşıt kredileri ve yüzde 37.6'sını ihtiyaç ve diğer krediler oluşturdu.

Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartlarında tasfiye olunacak alacaklar tutarı bir yıl içerisinde yüzde 6.4 artarak 22 milyar lirayı buldu. Aynı dönemdeki tasfiye olunacak alacaklar oranı ise yüzde 4.7'den yüzde 4.4 seviyesine geriledi.

Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartı müşterileri sayısı 28.8 milyon

Bireysel nitelikli ürünü olan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2.5 milyon artarak 28.8 milyon kişi olurken, ortalama kredi miktarı ise 16.8 bin lira düzeyinde gerçekleşti.

Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartlarının toplamdaki payı yüzde 24.2

Gerçek kişilere kullandırılan bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları toplam hacminin toplam krediler içindeki payı 2017 Mayıs dönemi itibari ile geçen yılın aynı dönemine göre 1.5 puan azalarak yüzde 24.2 seviyesinde gerçekleşti.

İstanbul, en yüksek bireysel kredi bakiyesi olan il

Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları bakiyesinin en yüksek olduğu il İstanbul olarak belirlendi. 2017 Mayıs dönemi itibari ile İstanbul'da 168 milyar lira, Ankara'da 48 milyar lira ve İzmir'de 31 milyar lira tutarında bireysel nitelikli kredi (kredi kartı dahil) bakiyesi bulunuyor.

Hakkari, yüzde 37.8 ile son 12 ayda bireysel kredi (kredi kartı dahil) kullanımı en çok artan ve aynı zamanda yüzde 74.1 ile konut kredisi hacmi en çok artan il oldu. Kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) miktarı en yüksek iller ise sırasıyla, Ankara, Van ve Mersin olarak belirlendi.

(DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler