FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trafikte ceza yağacak

Önümüzdeki yıl vatandaşlardan 2,7 milyar lira trafik cezası tahsil edilmesi için bütçeye hedef kondu.

Trafikte ceza yağacak

2015 ceza hedefinin tutabilmesi için bu yılki trafik cezalarından yüzde 48,5 daha fazla ceza kesilmesi gerekiyor.

TBMM’ye sunulan 2015 yılı bütçe yasa tasarısından trafik cezalarına yüklü artış sinyali çıktı. Yeni bütçeye göre önümüzdeki yıl devlet vatandaşlardan 2 milyar 699 milyon lira trafik para cezası tahsil etmeyi hedefliyor.
BU YILKİ 1.8 MİLYAR LİRA

Ceza hedefinin tutturulabilmesi için trafik polislerinin ceza kesme performanslarını yarı yarıya artırmaları gerekecek. Gerçekleştirilmesi öngörülen bu hedef, bu yıl vatandaşın ödediği trafik cezalarından yüzde 48,5 oranında daha fazla ceza ödeyeceği anlamına geliyor. Trafik kurallarını ihlal eden sürücülere bu yılın ilk 8 ayında 1 milyar 363 milyon lira trafik cezası kesildi ve bu tutar tahsil edildi. Olağanüstü bir durum olmazsa ceza tahsilatının yıl sonunda 1 milyar 817 milyon liraya ulaşacağı hesaplanıyor. Hükümet eğer yıl sonu tahsilat rakamını dikkate alıp enflasyon ve büyüme rakamlarıyla ölçülü bir trafik cezası tahmini hedeflemiş olsaydı, 2015 için bütçeye en fazla 2 milyar lira civarında ceza geliri hedefi yazılacaktı.
2 MİLYAR LİRA OLMALIYDI

Ancak bu yıl için artış hedefi yüzde 48,5’e çıkarıldı, böylece toplanması öngörülen ceza tutarı 2,7 milyar liraya yükseltildi. Trafik cezalarında yüzde 50’ye yakın tutarda gelir tahsil edilebilmesi için sürücülere önümüzdeki yıl daha fazla ceza kesilmesi gerekecek.

AFTAN GELİR YAZILMADI
Ceza tahsilat hedefinin genel bütçe hedeflerinin 5 katına yakın tutarda artırılmasında af yasasından gelebilecek ilave tahsilatların etkili olup olmayacağı konusunda bütçede bilgi yer almıyor. Bununla birlikte Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçeye açıklarken yaptığı açıklamada, aftan gelebilecek bir gelir tahminini büt- çeye yazmadıklarını söylemişti. Bu açıklama 2,7 milyar liralık trafik cezasının tamamına yakınının bu yıl kesilecek trafik cezalarından oluşabileceğini işaret ediyor.
HEDEF 9 MİLYAR LİRA

2015 bütçesine göre önümüzdeki yıl vatandaşlara kesilecek toplam ceza tutarının ise yüzde 13, yani 1 milyar liranın üzerinde artarak 8,9 milyar liraya çıkarılması hedeflendi. Bu cezanın 3,7 milyar lirasını vergi cezaları, 2,7 milyar lirasını trafik cezaları, 1,8 milyar lirasını çevre ve karayolu taşımacılığı gibi idari para cezaları, 520 milyon lirasını yargı cezaları ve 202 milyon lirasını da diğer cezalar oluşturacak.(BUGÜN)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler