FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TÜİK`ten gecikmeli büyüme verisi geldi

Türkiye ekonomisinin yüzde 1.8 daraldığı açıklanan üçüncü çeyrekteki küçülmenin gerçekte yüzde 2.7 olduğu ortaya çıktı.

TÜİK`ten gecikmeli büyüme verisi geldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), büyüme verileri içerisinde olması gereken 'mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış' (düzeltilmiş) verisini yayınladı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in aktardığına göre TÜİK, 12 Aralık'ta yapılan ve ekonomiyi bir anda yüzde 19.71 büyüten ana revizyon toplantısında düzeltilmiş veriyi yayınlamamış, sadece temmuz-ağustos-eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekteki yüzde 1.8'lik küçülmeyi kamuoyuna açıklamıştı. Ancak TÜİK, bu yılın üçüncü çeyrek döneminde, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gerçek küçülmenin yüzde 2.7 gibi olağanüstü seviyeye indiğini açıkladı. Düzeltilmiş veriler, ekonominin gerçek durumunu göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Böylece ekonominin yüzde 1.8'den çok daha fazla küçüldüğü de net olarak görülmüş oldu.

Milli gelir, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmadan açıklandığında ekonomi olduğundan çok daha iyi durumda görünüyor. Örneğin bu yılın ilk çeyreğinde ekonominin yüzde 4.7 büyüdüğü açıklanmıştı. TÜİK bu veriyi yüzde 4.5'e revize etti. Oysa mevsim ve takvim etkisinden arındırılarak hesaplandığında milli gelirin aslında büyümediği, aksine yüzde 0.4 küçüldüğü görüldü. Aynı şekilde ikinci çeyrekte de yüzde 3.1'lik büyümeyi TÜİK yüzde 4.5'e revize ederken, düzeltilmiş veri gerçek büyümenin sadece yüzde 1.1 olduğunu ortaya koydu.

İHRACAT GERİLEDİ, İTHALAT BÜYÜDÜ

TÜİK'in mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış zincirlenmiş hacim endeksine göre, takvim etkisinden arındırılmış gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.2; mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise aynı dönemde yüzde 2.7 geriledi. Aynı şekilde mal ve hizmet ihracatındaki gerileme, zincirleme hacim endeksi olarak yüzde — 7.0'den yüzde —9.2'ye gerilerken ithalattaki artış yüzde 4.3'ten yüzde 2.4'e revize edildi.

DUYURUYLA AÇIKLADI

TÜİK, yeni düzeltilmiş verileri, internet sitesinden yaptığı açıklamayla da kamuoyuna duyurdu. Duyuruda, 12 Aralık 2016'da Avrupa Hesaplar Sistemi'ne (ESA-2010) uyumlu GSYH üçüncü çeyrek haber bülteni ile ‘düzeltilmiş' serilerin yayımlanmadığına işaret edilerek, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış serilerin son haber bültenine eklendiği bildirildi.

TÜİK'TEN GECİKMELİ BÜYÜME VERİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), çeyreklik bazda mevsimsellikten arındırılmış büyüme verisini açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu iki hafta önce açıklamadığı mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış çeyreklik büyüme verilerini bugün açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,7 daraldı.

TÜİK değiştirilmiş ölçüm yöntemi ile hesaplanan büyüme verilerini 12 Aralık'ta açıklamıştı. Yıllık büyüme verileri açıklanmış, ancak arındırılmış çeyreklik değişimler açıklanmamıştı.

TÜİK tarafından bugün yapılan açıklamaya göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 2,7 daraldı. İkinci çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 1,1 artan GSYH, birinci çeyrekte ise yüzde 0,4 daraldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kısa süre önce yaptığı bir açıklama ile Avrupa Birliği Yönetmeliklerine (ESA 2010) göre GSYH ölçümlerinde revizyon yaptığını, verilerin bundan sonra 2009 baz yılına göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak açıklanacağını duyurmuştu.

Milli gelir ölçüm yönteminin değiştirilip, anketler yerine idari kaynakların kullanılmaya başlanmasıyla birlikte milli gelirin büyüklüğü ve kişi başına milli gelir hem dolar hem TL bazında yaklaşık yüzde 20 civarında artmış oldu. 2015 GSYH'sı dolar bazında yaklaşık 720 milyar dolardan 861 milyar dolara yükseldi.

Aynı şekilde kişi başına milli gelir de yeni seri ile birlikte 9,257 dolardan 11,014 dolara çıkmış oldu. Artış yaklaşık yüzde 19 seviyesinde gerçekleşti.



Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler