FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tüketiciye Şok! Kayıp-Kaçak ücretlerine zam!

Elektrik faturalarında kayıp-kaçak bedelinin gizli tutulmasına abonelerden şikayet yağıyor.

Tüketiciye Şok! Kayıp-Kaçak ücretlerine zam!

Faturasının yüzde 10’unu kayıp ve çalıntı elektrik için ödeyen tüketiciler, alınan paranın gizli tutulmasına tepki gösterirken “hem yasal olmadığı halde bedel ödetiyorlar hem de saklı tutuyorlar” diyerek tepki gösteriyor.

Şikayetvar’ın haberine göre: Elektrik faturalarındaki kayıp-çalıntı bedeli olarak alınan ücretlerin, faturalarda yer almaması üzerine tüketiciler, elektrik dağıtım şirketlerinin açıkça ücretleri faturalarda belirtmesini talep ediyor. 2009 yılında kayıp-çalıntı bedeli için kesilen oran 8,7 olarak belirtilirken, 2014 yılında bedelin 9,2’ye yükselmesi tutarın gizlenmesindeki nedenin gizli zam olabileceğini akıllara getiriyor.

“Tüketici Kanuna Aykırı”

Elektrik dağıtım şirketlerinin faturalarda çalınan elektrik için ödenen parayı gizlemesinin Tüketici Kanunu Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi’ne aykırı olduğunu aktaran Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu uygulama ile kamu düzenine uygun olarak abonelik yapmış tüketicilerin cezalandırıldığını, hırsızlık yaparak elektrik kullanan abonelerin ödüllendirildiğini belirtti. EPDK’nın çözüm üretmesi gerektiğini savunan Ağaoğlu bu konuda Yargıtay Genel Kurulu’nun kararı olduğunu da belirterek şu hatırlatmayı yaptı:

“Yargı yoluna başvuran tüketicilerle ilgili mahkemelerin ve Yargıtay’ın ilgili dairesinin farklı kararları üzerine konuyu tartışan Yargıtay’ın en üst organı Hukuk Genel Kurulu Kararı' da yok sayılarak hukuksuzluk sürdürülmektedir.” dedi.

Ağaoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Tüketici Hakları Evrensel Bildirgesi’nde yer alan ‘bilgilendirme’ hakkının da ihlal edildiğini abonelerin hangi bedeller için ne kadar para ödediğinin ayrıntısını faturasında görmesi gerektiğini aktardı.

Faturalara yansıtılan bedellere ödedikleri ücretleri görmek isteyen tüketicilerin şikayetleri şöyle:
“ Haksız Faturalar!”

''Anayasa ve kanunlara aykırı olarak abonelerden alınan 5 kalem bedelin tüketicilere geriye dönük iadesine karar verildi. Bu kararla tüketiciler her faturalarında ortalama yüzde 30 civarında fazladan ödenen bedelleri geriye dönük olarak alabileceklerdir''

Elektrik faturasındaki tüketiciye iade edilmesine karar verilen 5 bedel: Kayıp kaçak bedeli, dağıtım bedeli, personel satış hizmet bedeli, personel sayaç okuma bedeli, iletişim sistemleri bedeli...

Bu durumla alakalı olarak elektrik dağıtım şirketine internet üzerinden mail yoluyla durumu izah etmeme rağmen bırakın olumsuz sonuçlanmasını geri dönüş bile yapmadılar. Lütfen yardımcı olun...”

“Helal Olsun Tebrikler”

“Yaklaşık 6 aydan beri kapımın önünde arızalı olan aydınlatma lambasını yapmadığınız için teşekkür ederim! Teşekkür ederim kayıp kaçak bedelini benim faturama yansıttığınız için!
Teşekkür ederim izlemediğim TRT parasını benden aldığınız için! Teşekkür ederim ilgi ve alakanız için!”

“Haksız Kesilen Ücretin İadesini İstiyorum!”

“Yıllardır elektrik dağıtım şirketinin herhangi bir kanun olmamasına ve tüketici haklarına başvuru neticesine haklı olmasına rağmen ve bunu yapan özel bir kurum olmasına rağmen bizlerden faturayı yazmaya gelen kişinin ücretini abone ödüyor, zamanında ödeme yapanlardan kayıp-kaçak bedelini tahsil ediyorlar yıllardır aynı durum devam ediyor.
Haksız yere alınan tüm ücretlerin iadesini talep ediyorum.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler