FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk devi iflas etti

Dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması arasında yer alan Türk şirketi, iflas etti.

Türk devi iflas etti

Dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması listesinde yer alan, başında İNTES Başkan Vekili İlhan Adiloğlu’nun bulunduğu Eser Taahhüt ve beş grup şirketi iflas erteletti. Şirketin Nijerya’da Yoruba Kralı ile ortaklığı bulunuyordu.

Dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması arasında yer aldı. 850 milyon dolarlık iş aldığı Suudi Arabistan’da Kral Abdullah Üniversitesi, Riyad Kuleleri gibi bir çok büyük projede imzası yer aldı. Yine Suudi bir ortakla Kırıkkale’de doğalgaz santralı kurmak için kolları sıvadı. Nijerya’da Yoruba Kralı ile ortak oldu. Fortune 500 listesine göre ise Türkiye’nin en büyük 279 şirketi olarak açıklandı. Ancak, içine düştüğü mali darboğazı aşmak için mahkemenin yolunu tuttu.

İŞLER YOLUNDA GİTMEDİ Müteahhitlik sektöründe 40 yıldan bu yana faaliyet gösteren Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkan Vekili İlhan Adiloğlu 6 şirketi için iflas erteleme istedi. Mahkeme Eser Holding ve bağlı beş şirket için 1 yıl süreli iflas erteleme verdi; üç kişilik kayyum atadı. Geçtiğimiz yıl açıklanan dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması listesine Türkiye’de 33 şirket yer almıştı. Anılan şirketlerden biri de Eser Taahhüt ve Sanayi AŞ’ydi. Ancak Ankara Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılan bir başvuru Eser açısından işlerin pek de yolunda gitmemeye başladığını gösterdi.

3 KİŞİLİK KAYYUM ATANDI
Eser Holding AŞ ve bağlı şirketler Eser Proje ve Mühendislik AŞ, Eser Eksport İmport AŞ, Göksu Enerji Üretim A.Ş., Eser Enerji Üretim AŞ ve Eser Taahhüt ve Sanayi AŞ için şirket avukatlarınca, geçtiğimiz yıl sonunda Ankara 16. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne iflas erteleme istemi ile başvuruda bulunuldu. 6 Kasım 2012’deki ara kararla mahkeme, Aydın Karapınar, Mahmut Yavaşi ve Ali Dursun Koç’u kayyım olarak atadı. Mahkemece yapılan yargılama sonrası 6 şirket hakkında iflas erteleme kararı da geçtiğimiz 12 Mart’ta açıklandı. Anılan karara göre 6 şirket bir yıllık süre ile iflas erteleme aldı. Böylelikle, şirketlere, toparlanabilmeleri için fırsat tanınmış oldu.

RİYAD DA 850 MİLYON DOLAR
Aynı zamanda Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkan Vekilliği de yapan İlhan Adiloğlu’nun iki oğlu ile yönettiği Eser Holding’in ağırlıklı faaliyetleri müteahhitlik ve enerji sektörlerinde yoğunlaşıyor. Suudi Arabistan’da Kral Abdullah Üniversitesi, Riyad Kuleleri gibi birçok altyapı ve üstyapı projesinde imzası olan Eser’in bu ülkede üstlendiği projelerin değeri 850 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Nijerya’da da önemli projeler üstlenen Eser’in buradaki ortağı ise, 150 milyonluk ülke nüfusunun 60 milyonunu oluşturan Yoruba halkının kralı. Aynı zamanda Osun Eyaleti valisi de olan Yoruba Kralı Alayeluwa Oba Okunade Sijuvvade 2. Olubuse ülkede önemli bir gücü temsil ediyor.

Devler arasında yer alıyor
Eser Holding’in amiral gemisi konumundaki Eser Taahhüt, dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firmasının sıralandığı 2012’deki listeye, 228 milyon dolarlık büyüklüğü ile 198. sırada yer almıştı. Eser Taahhüt, Türkiye’nin 500 büyük şirketini sıralayan Fortune 500’e ise 279. sıradan girmişti. Ortadoğu, Orta Asya, Doğu Avrupa ve Afrika’da faaliyetleri bulunan şirketin Ankara dışında 6 ülkede ofisi bulunuyor.

Enerji yatırımı 100 milyon doları aşıyor
Eser Holding’in ana faaliyet alanı müteahhitlik işleri olsa da şirketin enerji alanında da önemli yatırımları bulunuyor. Hali hazırda 6 HES projesi olan şirketin bu alandaki yatırımları 100 milyon doları aşıyor. Eser Holding’in Suudi Arabistanlı ACWA Power ile de Kırıkkale Yahşiyan’da 800 megavat gücünde doğalgaz çevrim santrali projesi bulunuyor. Yüzde 70’i ACWA’nın, yüzde 30’u Eser’e ait olacağı açıklanan projenin bedeli 930 milyon dolar olarak gündeme gelmişti.

Eser: Yol kazası yaptık Eser Holding yöneticisi Ali Rıza Özalp, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, içine girilen mali zorluğun kaynağında yurtdışındaki bir otoyol projesinde yaşadıkları sorunun yer aldığını belirterek şunları kaydetti: “300 milyon dolarlık bu otoyol projesinde sorun çıktı. Daha sonra ihale iptal edildi. Ancak proje için bu ülkeye götürülen 50-60 milyon dolarlık makine parkı ve çok sayıda işçi bulunuyordu. Bu projede yaşanan aksaklık diğer işlere de yansıdı. Ancak, Eser Holding’in çok sağlam bir yapısı bulunuyor. Çalışıp kâr ederek borçları kapatacağız. En son 2 hafta önce yurtdışında 600 milyon dolarlık yeni bir proje daha aldık. Devam eden projelerimizin toplam bedeli 1.2 milyar dolar. Toplam 12 bin işçimiz var. Bu süreçte işçi de çıkarmadık, işçi alacakları da düzenli bir biçimde ödeniyor.”

Neden iflas erteletme?
Türkiye’nin sayılı müteahhitlik firmaları arasında yer alan Eser’in iflas erteleme alması, aynı zamanda, son dönemlerde iflas erteleme alan en büyük müteahhitlik şirketi olarak da kayıtlara geçti. İflas erteleme de yaygın gerekçe, şirket veya şirketlerin yeniden ayağa kaldırılabileceği savunmasına dayanıyor. Mahkemenin yerinde görmesi durumunda iflas erteleme isteyen şirket, belli bir süre alacaklılarına karşı korumaya alınmış oluyor. İflas erteletme yöntemi son yıllarda sıklıkla kullanılıyor.

Kaynak: Hürriyet

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler