FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Türk Ticaret Kanunu ertelenebilir'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan kıdem tazimanıtının bundan böyle toplu ödenen bir rakam olmaktan çıkacağını ve yeni sistemin bireysel emeklilik sistemi(BES) üzerinden yürüyeceğini söyledi.

'Türk Ticaret Kanunu ertelenebilir'

Bankalar Birliği'nin genel kuruluna katılan Bakan Babacan, iş dünyasının büyük tepki gösterdiğıi TTK mevcut haliyle büyük sakıncalar yaratabileceğini belirterek, gerekli değişiklikler yetişmezse ötelenebileceğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun mevcut haliyle 1 Temmuz’da yürürlüğe girmemesi gerektiğine dikkati çekerek, ”Çünkü öyle maddeler var ki uygulaması ticaret hayatında çok önemli sıkıntıları beraberinde getirebilir” dedi.

Babacan, Türkiye Bankalar Birliği’nin 55. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, bireysel emeklilikle ilgili düzenlemenin geçen salı günü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildiğini, bunun Genel Kurul gündeminde olduğunu, sigortacılıkla ilgili yeni uygulamalar başlatacaklarını hatırlattı.

Mevduatta uzun vadeyi teşvikle ilgili yasal düzenlemenin muhtemelen bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüleceğini ifade eden Babacan, böylelikle hükümetin, kısa vadeli mevduat ile uzun vadeli mevduat arasında stopajı farklılaştırabilecek yasal zemini oluşturacağını söyledi.

İşgücü piyasası reformlarının da önemli olacağını vurgulayan Babacan, bu reformların içinde özellikle kıdem tazminatının artık toplu ödenen bir rakam olmaktan çıkacağını anımsatarak, şöyle konuştu: ”Bir kıdem tazminatı fonu oluşturulacak. Fon içinde herkesin kendi hesabı ayrı ayrı tutulacak. Tüm çalışanların kendi şahsı adına açılmış bir hesapta kıdem tazminatı birikecek. Bunun tasarruf oranlarına faydası olacaktır. Şu anda işverenin bilançosunda işverenin bir yükümlülüğü olarak birikiyor. Hatta bilançosunda kimi gösteriyor, kimi göstermiyor. Orada kalıyor. Ama bu çalışanın bir hakkı olarak hesabına yatırıldığında, büyük ihtimalle bireysel emeklilik sistemi üzerinden çalışacak, tasarruf oranlarının artmasında faydalı olacak diye düşünüyoruz.”

Tahkim Merkezi ve ihtisas mahkemeleri-

Yargı reformunun da son derece önemli olduğunun altını çizen Babacan, İstanbul Tahkim Merkezi ile ilgili düzenlemeyi TBMM’ye gönderdiklerini, bu sayede tüm ticari uyuşmazlıkların önlenmesiyle ilgili bir sistem getirileceğini, ayrıca finans alanında ihtisas mahkemeleri kuracaklarını hatırlattı.

Başbakan Yardımcısı Babacan, İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olmasında ihtisas mahkemelerinin çok önemli fonksiyon üsteleneceğini belirterek, ”Kendi kolluk gücü olan, kendi yaptırım mekanizmaları olan, finans sektörünün tüm hassasiyetlerini bilen, konuyu derinlemesine anlayan, böylece hızlı, güvenilir ve tutarlı kararlar üreten mahkemeler... Varmak istediğimiz nokta bu” diye konuştu.

-Yeni Türk Ticaret Kanunu-

Yeni Türk Ticaret Kanunu’na da değinen Babacan, maddelerdeki değişikliklerin tamamlanması halinde 1 Temmuz’da yürürlüğe gireceğini anımsattı.

Kanunda en az 40-50 maddede değişiklik olacak gibi göründüğüne dikkati çeken Babacan, şöyle devam etti: ”Burada uygulama, Türk ticaret hayatının önünü açmak önemli. Bir anlamda uluslararası standartlarda güvenilen bir şirketler hukukunun oluşması gerekiyor. Eğer kurumlar arasındaki mutabakatı sağlayabilirsek, bu çalışmayı tamamlayabilirsek değişiklik paketini, Meclis’e gönderip, düzenlemeleri yapıp 1 Temmuz’dan itibaren değişikliklerle beraber yürürlüğe girmesini istiyoruz. Ama Kanun, mevcut haliyle 1 Temmuz’da yürürlüğe girmemeli diye düşünüyoruz. Çok ciddi sakıncaları beraberinde getiriyor. Çünkü öyle maddeler var ki uygulaması ticaret hayatında çok önemli sıkıntıları beraberinde getirebilir.”

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler