FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 1.8 daraldı

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 küçüldü. Ekonomi böylece 2009'un üçüncü çeyreğinden bu yana ilk kez daraldı.

Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 1.8 daraldı

Ekonominin yılın üçüncü çeyreğindeki büyüme performansı belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 1,8 daraldı.

Türkiye ekonomisi en son 2009 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 2,8 daralmıştı.

Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 4,7, ikinci çeyrekte yüzde 3,1 büyüme kaydetmişti.

TÜİK, Temmuz - Eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyrek büyüme verilerini açıkladı. Gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,8 azaldı.

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla 655 milyar 400 milyon TL oldu.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; tarım sektörünün toplam katma değeri, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,7 azaldı, sanayi sektörünün toplam katma değeri, yüzde 1,4 azaldı, inşaat sektörünün toplam katma değeri, yüzde 1,4 arttı ve hizmetler sektörünün toplam katma değeri, yüzde 8,4 azaldı.

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları yüzde 3,2 azaldı

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 3,2 azaldı. Devletin nihai tüketim harcamaları, yüzde 23,8 arttı ve gayrisafi sabit sermaye oluşumu, yüzde 0,6 azaldı.

Mal ve hizmet ihracatı yüzde 7 azalırken, ithalat yüzde 4,3 arttı

Mal ve hizmet ihracatı, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 7 azaldı, ithalatı ise yüzde 4,3 arttı.

Dolar kritik veri sonrası yükseldi

Beşiktaş'ta hafta sonu gerçekleşen bombalı saldırının ardından dolar/TL haftaya yükselişle başladı.

Bankalararası piyasada dolar 3,54'ün üzerine çıktı. Euro da 3,70 civarında işlem görüyor.

Ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 daraldığının açıklanması ve cari açık verisinin ardından kur 3,54'ün üzerine çıktı.

Yurtiçindeki siyasi gelişmeler ve güvenlik endişeleri TL'nin benzer para birimlerinden daha kötü performans göstermesine neden oluyor.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler