FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'nin borçlanma maliyeti arttı

Nisan ayı borçlanma programını hedeflerine paralel tamamlayan Hazine'nin borçlanma maliyeti yılbaşına göre 2 puan arttı.

Türkiye'nin borçlanma maliyeti arttı

Hazine bugün düzenlediği üç ihale ile Nisan ayı borçlanma programını hedeflerine paralel tamamlarken borçlanma maliyeti ise seçimler öncesi Türkiye'nin artan risk primine paralel yılbaşına göre yaklaşık 2 puan artış gösterdi.

Nisan'da 9.8 milyar TL'si piyasaya 13.3 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık, 7 milyar TL'si piyasadan 11.2 milyar TL borçlanmayı hedefleyen Hazine üçü bugün toplam altı ihale ile yaklaşık 7.44 milyar TL'si piyasadan 13.3 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi ve Nisan ayı borçlanma programını tamamladı.

Hazine'nin bugün gerçekleştirdiği 16 Kasım 2016 itfalı 2 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracında bileşik faiz yüzde 9.95 ile yüzde 10.17 olan beklentinin altında, 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde ise bileşik faiz yüzde 9.43 ile yüzde 9.45 olan beklentilere yakın gerçekleşti.

Yılın bugünkü ihaledekine benzer vadedeki ilk ihalesi 6 Ocak'ta gerçekleşmiş Gösterge 2 yıllık tahvilde bileşik faiz o dönemde yüzde 7.76, 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 7.73 olmuştu.

Bankacılara göre yılbaşından beri borçlanma maliyetlerinde görülen artışla ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarına gittikçe yaklaşması, yaklaşan seçim ve TCMB'nin TL'deki değer kaybını zayıflatmadaki etkinliğine ilişkin soru işaretleri etkili oldu.

Öte yandan kısa vadeli faizlerin uzun vadelilere göre daha çok yükselmesi ise TCMB'nin likidite sıkılaştırmaları ve bu adımların önümüzdeki dönemde de devam edebileceği beklentisi nedeniyle daha belirgin oldu. Yılbaşında göre iki yıllık gösterge tahvildeki fark 219 baz puan 10 yıllık göstergede ise 170 baz puan oldu.

Bir bankanın tahvil bono masası işlemcisi, "Borçlanma maliyetlerinde yılbaşına göre bir artış söz konusu. Burada yaklaşan seçimler nedeniyle Türkiye'nin risk priminde yaşanan yükseliş etkili" dedi ve ekledi:

"Ancak TL'deki değer kaybını düşünürsek faizlerdeki yükseliş çok da fazla değil. Buradaki en önemli etken Hazine'nin borçlanma ihtiyacının yüksek olmaması."

Aynı bankacı TL cinsi sabit faizli iç borçlanmanın ağırlıklı ortalama maliyetinin hâlâ bir önceki yıl aynı dönemdeki yüzde 11'li seviyelerin altına kalmasının ise Hazine'nin borçlanma ihtiyacındaki azalışın bir göstergesi olduğunu belirtti.

AB tanımlı genel yönetim borç stokunun GSYH'ye oranı 2009'daki yüzde 40'tan 2014 sonu itibarıyla yüzde 33.5'e geriledi. Aynı dönemde kamu net borç stokunun GSYH'ye oranı da yüzde 33'ten yüzde 10.7'ye geriledi. (Reuters)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler