FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'nin yeni umudu kaya gazı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kimya Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cevat Kır, yeraltı zenginliklerini değerlendiremeyen hiçbir devletin kalkınmasının mümkün olmadığını söyledi

Türkiye'nin yeni umudu kaya gazı

"Yeraltında yatan madenlerimiz yeryüzüne çıkartılmalıdır." diyen Kır, Cumhuriyet'in 100. yılı 2023 hedeflerine ulaşmakta en önemli potansiyelin yeraltı kaynakları olduğunu vurguladı. Kır, enerjide Türkiye'nin yeni umudunun ise 'kaya gazı' (petrollü şeyl) olduğunu dile getirdi. Kır'ın verdiği bilgiye göre, 'kaya gazı' kayaçların gözeneklerinde yer alan küçük miktardaki doğalgazlar.

Dünyada petrol ve doğalgazın alternatifi olarak gündeme gelen kaya gazının Türkiye'deki rezervinin yaklaşık 9,64 milyar tona ulaştığı belirlendi. Konya Ereğli ve Niğde Bor havzasında, 8 milyar ton petrol şeyl rezervi tespit edildi. Türkiye'nin her yıl 57 milyar dolar doğalgaz tükettiğini bildiren Kır, "Bunun yüzde 30'u evsel kullanımda, geri kalan yüzde 70'i de elektrik üretiminde ve sanayide kullanılıyor. Oysa ülkemiz doğalgaza alternatif petrollü şeyl bakımından dünyanın en zengin ülkesidir." diye konuştu. Ülkemizde ısıtıldığında petrol ve doğalgaz üretebilen kayalardan 2,6 ile 8,3 milyar varil arasında petrol çıkarılabileceğinin hesaplandığını ifade eden Cevat Kır, "Bunun parasal değeri ise 218 milyar 121 milyon 419 bin dolar ile 687 milyar 191 milyon 374 bin dolar arasındadır. Türkiye gibi doğalgaz ithalatçısı olan ülkelerin cari açığı üzerinde baskı oluşturulmuştur. Çünkü bu ülkeler doğalgazını daha çok tedarikçilerden alıyor. Bu ülkeler Rusya, İran, Azerbaycan, Türkmenistan, Nijerya ve Cezayir. Kaya doğalgazının artan üretimi Türkiye gibi uzun vadeli kontratlarını petrole endeksleyen ülkelere Rusya'ya karşı büyük avantaj sağlayacaktır." diye konuştu. Kır, jeopolitik açıdan da bakıldığında enerji kaynaklarının çeşitlenmesinin son derece avantajlı olduğunu vurguladı. (ZAMAN)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler