FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'ye alabalık şoku!

Avrupa Birliği altı ay önce Danimarka’nın şikayeti ile gündeme aldığı alabalıkta yüzde 9 antidamping vergisini uygulamaya karar verdi.

Türkiye'ye alabalık şoku!

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ihraç ettiği ender gıda ürünlerinden biri olan balık ihracatının üzerinde kara bulutlar dolaşıyor.

Danimarka’nın altı ay önce yaptığı başvuruyu değerlendiren Avrupa Birliği yüzde 9 antidamping vergisi kararı aldı. Balık ihracatçılarının korkusu çipura ve levreke de aynı uygulamanın yapılması. Türkiye balık ihracatında Avrupa’nın lideri. Alabalıkta 200 bin çipura ve levrekte 500 bin ton üretim yapan Türkiye, bu üretimin önemli bir bölümünü ihraç ediyor. Son beş yılda yeni açılan barajlar sayesinde tatlı su balıkçılığında önemli mesafe alınmış. Yatırımlar Muğla, İzmir, Elazığ, Malatya, Denizli, Kayseri, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Tunceli’de yoğunlaşıyor. Toplam deniz ürünleri ihracatı ise 1 milyar 950 bin dolar.
ÜRETİMDE ÜÇÜNCÜ

Füme, taze ve dondurulmuş olarak ihraç edilen alabalık, Almanya, Hollanda, Avusturya, Polonya, Romanya gibi ülkelere gönderiliyor. Türkiye toplam balık üretiminde Avrupa’da üçüncü sırada. Çipura ve Levrekte ise Yunanistan’ı geçmiş durumda. 3 bine yakın balık üretme çiftliği var. Tarım Bakanlığı’nın kilogram başına 65 kuruş ile 1 TL arasındaki parasal, yüzde 50 ekipman hibe desteği var. Bu teşviklerle rekabetçi fiyat uygulayan Türkiye’ye karşı Danimarka altı ay önce itirazda bulundu. AB’nin yaptığı inceleme geçtiğimiz günlerde tamamlandı.

TEŞVİK KALKMALI

Yüzde 9 antidamping vergisi uygulamaya karar verdiği öğrenilen AB’nin bu kararı, Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından uygulanacak. Kasım ayında uygulamanın başlaması bekleniyor.

Sagun Balıkçılık Avrupa’ya alabalık, çipura ve levrek ihracatı yapan üretici bir şirket. Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Sagun, Avrupa’ya balık ihracatının bu kararla olumsuz etkileneceğini belirtiyor. Bu kararın fiyatlara yüzde 10 civarında yansacağını belirten Sagun, teşviklerin kalkması halinde kararın kaldırılabileceğini söylüyor. “Çipura ve levrekte de antidamping tartışılıyor. O karar da alınırsa sektör için kötü olur. Bence Tarım Bakanlığı doğrudan parasal teşvikleri kaldırmalı. Herkes ‘balık tutmayı’ öğrenmeli. SGK gibi maliyetleri düşürücü destekler olmalı” diyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler