FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'ye havadan para yağdı!

Türkiye semalarında her gün ekstra 30 bin Euro uçuyor

Türkiye'ye havadan para yağdı!

Ukrayna sınırlarında düşürülen Malezya uçağı ve İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle güvenli uçuş trafiği Türkiye üzerine kayarken, havada trafik yüzde 30 arttı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye hava sahasını kullanan günlük transit uçak trafiğinin 850’den 1.100’e çıktığını söyledi. Bakan Elvan’ın açıkladığı rakamlardan hareket edildiğinde, havadaki trafik, Türkiye’nin Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı’ndan (Eurocontrol) alacağı parayı da artırdı.

Eurocontrol’ün belirlediği fiyatlara göre Türkiye hava sahasını kullanan her uçak yaklaşık bir bedel ödüyor. Bu rakam uçağın ağırlığı ve Türkiye hava sahasını ne kadar kullandığına göre değişse de ortalama 120 Euro’dan hareket edildiğinde daha önce Türkiye hava sahasının kullanılması için Eurocontrol’den alınması gereken 102 bin Euro iken, artan trafik ile 132 bin Euro’ya çıkmış durumda. Yani günlük ortalama 30 bin Euro’luk bir fark oluşmuş durumda.

1300 ÇALIŞANA DAĞITILIYOR

Ödenen bu bedeller Eurocontrol’ün Brüksel’deki havuzunda toplanıyor. Bu paraların önemli bir kısmı, havacılık kurumlarında çalışan personele “havacılık tazminatı” olarak ödeniyor. DHMİ seyrüsefer personeli de, bu hizmeti verdiği için tazminattan yararlanıyor. DHMİ üst düzey yöneticileri bu alanda 1.300 personelin olduğunu belirterek “Bazılarının maaşı genel müdürünkinden yüksek” diyor.

Uçak başına ödeme 120-200 Euro’yu buluyor Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı yani Eurocontrol’e Türkiye 1989 yılında katıldı. Bu çerçevede Türkiye de dahil 40 ülkenin hava sahasını kullanan uçak şirketleri o sırada aldıkları hizmet karşılığında bir para ödüyor. Ücretlendirmede ise uçağın ağırlık katsayısı, mesafe katsayısı ve Eurocontrol tarafından her ülke için açıklanan birim fiyatı baz alınıyor. Bu rakam uçağın ağırlığı ve hava sahasını kullandığı dakikalara göre değişse de ortalama 120-200 Euro almak mümkün.

KÜRESEL GÜVEN TELKİN ETTİĞİMİZİ GÖSTERİYOR

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, “İlk 6 aylık dönemde gerçekleşen trafik sayısı ise 147 bin 620 oldu. Artan hava trafiğine rağmen uçakların sevk ve kontrollerini yapacak altyapı ve tecrübeye sahibiz. Yaşanan gelişmeler Türkiye hava sahasının, artan uçak trafiğine rağmen küresel ölçekte güven telkin ettiğinin göstergesi” dedi.

Havada tur atmanın maliyeti daha yüksek Bütün uçakların kendileri dahil Türkiye hava sahasını kullandıkları için bir bedel ödediğini dile getiren Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, “Hava trafiğinin yön değştirmesi size ne kadara mal oldu?” sorumuza “O maliyet çok yüksek değil. İstanbul semalarında trafik nedeniyle yere inememenin yani havada tur atmanın maliyeti daha yüksek” dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler