FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'ye müjde! 2 yıl rahat olacağız

Düşen petrol fiyatlarının Türkiye'ye en azından 1-2 yıl rahat bir soluk aldıracağı belirtiliyor.

Türkiye'ye müjde! 2 yıl rahat olacağız

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, petrol fiyatlarındaki düşüşten Türkiye'nin olumlu yönde etkileneceğini belirterek, "En azından 1-2 yıllık bir soluk alma zamanımız var" dedi.

Londra'da düzenlenen "Küresel Enerji Görünümü" toplantısı sonrasında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Birol, petrol fiyatlarının bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 20 gerilediğini anımsattı.

"Bunun hem Türkiye'deki cari açığa olumlu bir etkisi olacak, hem de dünyadaki Türkiye gibi petrol ve doğalgaz ithal eden ülkelerin cari açığını olumlu bir seviyeye getirecek. Türkiye için bu, hem petrol fiyatlarının düşmesi hem de petrole endeksli olan doğalgaz ithalatında da bir rahatlama, düşüş getirecek" diyen Birol, bunun yanında küresel petrol fiyatların belirli bir süre yeniden yükseliş trendine girebileceği uyarısını yaptı.

Birol, "Bunun uzun süre devam edeceğini bence düşünmememiz gerekir. Bunun iki nedeni var. Petrol fiyatlarının düşmesinin arkasındaki en önemli nedenlerden birisi ABD'deki kaya petrolündeki yükseliş ama petrol fiyatları 80 dolar civarlarında kalırsa orada yatırımlarda bir zayıflama bekliyoruz. 2015 yılında fiyatlar bu seviyede kalırsa ABD kaya petrolüne olan yatırımlarda yüzde 10'a varan düşüşler bekliyoruz" dedi.

Aynı zamanda petrol fiyatlarının düşmesinin petrol talebinin de hızlanmasına yol açacağını dile getiren Birol, hızlanan petrol talebinin, ABD'de yavaşlayacak olan petrol üretiminin, petrol fiyatlarında tekrar yukarı doğru baskı yaratacağını bildirdi.

Birol, "En azından 1-2 yıllık bir soluk alma zamanımız var ama daha önce de sürprizler olabilir" dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler