FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ucuz mazota özel TİM

Vergi kaybına neden olan kaçak mazotla özel TİM mücadele edecek. Bakan Yazıcı, "Mobil ekipler yollarda ucuz mazot satanları arayacak" dedi

Ucuz mazota özel TİM

Sabah'ın haberine göre yol kenarlarında 'ucuz mazot' yazılarıyla satılan kaçak ya da katkı maddeli mazotlara karşı, 'mobil TİM'ler geliyor. Devletin milyarlarca lira vergi zararına uğradığı kaçak mazotla ilgili yeni önlemler planlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, "ucuz mazot" diye lanse edilen akaryakıtı yerinde tespit etmek için mobil ekipler kuruyor. Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, "Mobil ekip yollarda dolaşacak" dedi.

DENETİM BAŞLIYOR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, mobil ekip oluşturulmasıyla ilgili İçişleri Bakanlığı ayağında bir tıkanma olduğunu belirterek, "Bu mazotların nereden geldiğini bilsem bunlarla uğraşmam, kaynağını kuruturum" dedi. Yazıcı şöyle konuştu: "Ucuz mazotun kaynağı daha önce satın alanlardan aktarma, 10 numara yağın dönüştürülmesi olabilir. Mobil ekipleri devreye koyduğumuzda 'ucuz mazot' ile mücadelemiz daha etkin olacak."

SAHTE BELGECİ YANDI
Bu arada Meclis'te görüşülen torba yasaya eklenen önergeyle, sahte belge üretenlere verilen ceza da artırılıyor. Buna göre başkaca bir ticari, zirai ve mesleki faaliyeti olmadığı halde sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirenler ve daha önce sahte belge düzenleyenlerin ödeyecekleri ceza 50 bin liradan 75 bin liraya çıkarıldı. Gümrük Bölgesi'ne giriş yapan taşıtlarda, beyanı verilmemiş eşya tespit edilir ya da idareye bildirilen eşya ile beyan tutmazsa, söz konusu taşınan mal kamulaştırılacak. Ayrıca tasfiyeyle eşya satılırken sahibine de para cezası verilecek. İthali yasak eşyanın tespiti halinde de, gümrük vergilerinin alınmasının yanı sıra, malın değerinin 4 katı ceza verilecek. Yolcuların kişisel eşyaları dışında ülkeye getirdikleri ürünlerden de iki katı vergi alınacak. Ödeme yapıldıktan sonra eşya sahibine teslim edilecek.

AKARYAKITÇILARIN KOZMİK ODASINA EPDK ULAŞACAK
Dağıtıcı lisansı sahipleri, bayilerinde kaçak akaryakıt satışının yapılmasını önleyecek teknolojik yöntemleri de içeren bir denetim sistemi kuracak. Bu sisteme de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) erişimini sağlayacak. Sistemi kurmayanlara, idari para cezası verilecek. Kaçakçılık tespit edilen rafineri hariç her türlü tesiste lisansa tabi tüm faaliyetler, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veya mahkeme kararı kesinleşinceye kadar kurum tarafından geçici olarak durdurul acak.

TÜKETİCİNİN DAVA MASRAFI KALKIYOR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tüketicilerin mahkemelere açtığı davalara ödenen parayı kaldırmayı planladıklarını söyledi. Buna göre dava açma aşamasında söz konusu masrafların gider avansı olarak peşin alınmasına ilişkin düzenleme ortadan kalkacak. Yazıcı, "Bu masraflar tüketicileri, haklarını aramaktan vazgeçirebiliyor. Bu durum tüketicilerin, hak arama yollarını geliştirmeye yönelik çalışmalarını olumsuz etkileyecek" dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler