FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Ufukta faiz indirimi göründü'

Doların, TL karşısında 5 aylık yükselişine son vererek düşüşe geçmesi, seçimler sonrasında da bu trendin devam etmesi halinde MB'nin faiz indirimine gidebileceği beklentisi doğdu.

'Ufukta faiz indirimi göründü'

Doların, TL karşısında 5 aylık yükselişine son vererek düşüşe geçmesi, seçimler sonrasında da bu trendin devam etmesi halinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine gidebileceği beklentilerini gündeme getirdi. Geçen yılın aralık ayında yükselişe geçen ve 24 Nisan 2015'te 2,7433 ile tarihi zirvesini gören dolar/TL'nin, son bir ayda düşüşe geçerek 2,56 sınırına gerilemesi, yaklaşan seçimler öncesinde piyasalarda pozitif hava yarattı. Buna ek olarak, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantı tutanaklarının faiz artırımı için haziran sonrasına işaret etmesi de pozitif havayı destekledi. Ekonomistler, dolar/TL'deki gerilemenin seçim sonrasında da devam etmesi ve yeni hükümetin yapısal reformlara ağırlık vermesinin enflasyonu pozitif etkileyeceği ve TCMB’ye faiz indirimi konusunda hareket alanı kazandıracağını ifade ediyor.

'MB HAZİRAN'DAN SONRA FAİZ İNDİRİMİNE GİDEBİLİR'

Vakıfbank Ekonomik Araştırmalar Müdürü Cem Eroğlu, "Kurda yaşanan düşüşün seçim sonrasında da devam etmesi, piyasa faizlerinde geri çekilmenin yaşanması ve Fed'in faiz artırımının eylül, hatta aralık ayına erteleneceği algısının kuvvetlenmesi halinde, TCMB'nin hazirandan sonra yeniden faiz indirimine gitmesinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı. Eroğlu, bu süreçte enflasyon gelişmelerinin yanı sıra kur ve faizlerdeki hareketin TCMB'nin faiz kararlarında belirleyici olacağını sözlerine ekledi.

'DOLAR 2,40'A GERİLEYEBİLİR'

Odeabank Başekonomisti İnanç Sözer ise seçimler atlatıldıktan sonra ekonomi yönetiminin piyasa dostu bir yaklaşım sergileyeceğini ve Türkiye'de yatırımcı algısının hızla düzeltileceğini ümit ettiklerini söyledi. Seçimlerin ardından yatırımcı algısı yenilenip onarılır ve yapısal reformlar kararlılıkla hayata geçirilebilirse TL'nin değerlenebileceğini ve tekrar 2,40 seviyelerine kadar dahi gelebileceği öngörüsünde bulunan Sözer, "Eğer işler böyle devam ederse, küresel konjonktür, Türkiye'ye yapısal reform yapma ve yatırımcı algısıyla birlikte potansiyel büyümesini artırma konusunda ciddi bir manevra alanı bırakıyor. Bunlar gerçekleştikçe Türkiye'de önümüzdeki dönemde faiz indirimi için de sınırlı bir imkan doğabilir" diye konuştu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler