FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vatandaşa yeni vergi şoku

Rant vergisi arsalarla sınırlı kalmayacak. Üzerinde bina olan arsanın değerinin artmasıyla ödenecek emlak vergisinde de artış olacak. Fark vatandaştan alınacak.

Vatandaşa yeni vergi şoku

Son günlerin en önemli gündem maddesi haline gelen arsa rantlarından elde edilecek vergide oklar yine vatandaşı gösterdi. Rant vergisi sadece arsanın değerinin artmasıyla arsa sahibini ilgilendirmeyecek. Üzerinde konut ve işyeri olan arazilerin ilgili belediye tarafından değerinin artırılması ya da yeni imar çalışmalarıyla oluşan değer artışı vatandaşa ek vergi olarak yansıyacak.
GÜLLÜCE:ARSA SAHİBİNİ İLGİLENDİRİR

Konu ile ilgili en so mut bilgi Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'den geldi. Yapı Ürünleri ve Üreticileri Federasyonu'nun "2023'e doğru kent sel dönüşüm, ulusal çevre politikaları ve sektörden beklentiler" konulu toplantısına onur konuşmacı olarak katılan Güllüce rant vergisine yönelik soruları yanıtladı. Güllüce konuşmasının başında "Rant vergisi arsası olanı ilgilendirir vatandaş rahat etsin" dedi. Ancak Bakan Güllüce üzerinde konut veya işyeri olan arazinin ilgili belediye tarafından yapılan yeni çalışmada değerinin artması sonucunda emlak vergisi artmayacak mı sorusuna "Tabi üzerinde bina olan bir arsanın değeri artmışsa o arsa üzerindeki gayrimenkullerin emlak vergisi de artar. Bu da çok doğaldır" yanıtını verdi.

SİVİL KURULUŞ OLURSA İZİN İSTENMEZ

İdris Güllüce Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası Birliği ve ilgili odaların üyelerinin uluslararası toplantı ve kongrelere katılmak için 15 gün önce bakanlığa izin talebinde bulunmasına yönelik gerekçelerini de sıraladı. Güllüce; "Bu tür bir denetime neden itiraz ediliyor anlamıyorum. Canı isteyen üye olur istemeyen olmaz biz sivil bir kuruluşuz diyorsa ve üye olmayı zorunlu tutmuyorsa o zaman yurtdışına çıkışında bakanlıktan izin istenmez. Ama başında Türkiye olan her şeyi biz denetleriz" şeklinde konuştu.

1,15 MİLYON TON ATIK DÖNÜŞTÜ

Toplantının ev sahipliğini üstlenen Yapı Ürünleri ve Üreticileri Federasyonu (YÜF) Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün, Türkiye çimento sektörünün 2013 yılında yaklaşık 1,15 milyon ton atığı yakıt ve hammadde olarak ekonomik değere dönüştürdüklerini söyledi. Ulusal çevre politikasına da değinen Tüzün, Türkiye'de yürütülmekte olan çevre mevzuatına uyum süresinin Avrupa ülkelerindeki gibi 5-7 yıla yayılmasını istedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler