FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vekil zammına kavgalı onay

Milletvekillerinin 5 bin 860 ile 6 bin 270 lira arasında emekli maaşı almalarını sağlayan düzenleme kabul edildi.

Vekil zammına kavgalı onay

TBMM Genel Kurulu’nda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün veto gerekçeleri dikkate alınarak değiştirilen ve milletvekillerinin emeklilik maaşını 6 bin 270 TL’ye çıkaran kanun, Ak Parti ve CHP arasında yaşanan kavgalı görüşmelerin ardından 238 oyla kabul edildi.

Milliyet'te yer alan haberde TBMM Genel Kurulu’nda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün veto gerekçeleri dikkate alınarak değiştirilen ve milletvekillerinin emeklilik maaşını 6 bin 270 TL’ye çıkaran kanun, Ak Parti ve CHP arasında yaşanan kavgalı görüşmelerin ardından 238 oyla kabul edildi. Kabul edilen yasayla:

-Milletvekili emekli maaşı, Cumhurbaşkanı emekli maaşının yüzde 45’ine endekslendi. Böylece 8 bin 40 TL’ye denk gelen, ilk yasadaki yüzde 60 oranı, yüzde 45’e düşürüldü. Milletvekili emeklileri 2012’de 6 bin 30 TL maaş alacaklar. Yüzde 4’lük ek ödenek dikkate alındığında bu rakam 6 bin 270 TL’ye kadar çıkabilecek.

- Geçmiş yıllarda Millet Meclisi, Cumhuriyet Senatosu, Temsilciler Meclisi ve Danışma Meclisi başkanlığı yapmış olan ancak 2 yıllık süreyi tamamlamadan vekilliği sona erenler, milletvekili emeklisi olabilecek.

- Halen milletvekili olan, ancak valilik, müsteşarlık, genel müdürlük gibi emekli sandığı ile ilişkili üst düzey bürokraside görev yaparken 2 yıl temsil tazminatı ödeyenler, milletvekili emeklisi olmak için 2 yıl beklemeyecek. Ak Partili Muammer Güler başta olmak üzere TBMM’de bu kapsama giren 77 milletvekili bulunuyor. Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mehmet Haberal ve Engin Alan da giriyor. Tutukluluk durumları nedeniyle milletvekili maaşı özel hesapta tutularak ödenmeyen Haberal ve Alan, başvurmaları halinde ayrıca milletvekili emeklisi maaşı alma hakkına kavuşacak.

- SSK ve Bağ-Kur’dan emekli olan milletvekilleri 2 yıl temsil tazminatı ödemedikleri için 2 yıllık milletvekili emeklisi olma süresini bekleyecek.

- Milletvekilliği sona eren ve sosyal güvenlik kurumuyla ilişkisi bulunmayanlara TBMM bütçesinden 4 yıl prim ödeme kolaylığı, 24. Dönem öncesinde seçilenlere de tanınacak.

- Belirlenen yeni emekli maaşı dikkate alındığında hem emekli hem vekil olanlar 18 bin TL’yi aşan maaş alacak. 11 bin 200 TL aylık maaş alan milletvekilleri, yapılacak yeni yıl zamları ile 2012’de 12 bin TL maaş alacak. Aynı zamanda 6 bin 30 TL emeklilik maaşı da alacak olan hem emekli hem vekil olanların eline aylık 18 bin TL’yi aşan maaş geçecek.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler