FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vergi borcuna yapılandırma geliyor

Vergi borçları 18 aya kadar yeniden yapılandırılabilecek.

Vergi borcuna yapılandırma geliyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 30 Haziran'a kadar olan vergi borçlarının 18 aya kadar taksitlendirilebileceğini bildirdi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Vatandaşların ihtiyaçlarını karşılama noktasında ekonomi yönetimi olarak çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Ağbal, vergi borcu olan vatandaşlardan daha önce yapılandırılanlara ihya hakkı getirildiğini hatırlattı. Gelen talepler üzerine yapılan çalışmalarda, daha önceki yapılandırmayı ihya etmek yerine, yeni bir yapılandırma çalışması yaptıklarını aktaran Ağbal, bu çalışmayı şu şekilde anlattı:

"Vatandaşlarımızdan vergi borcu, prim borcu veya gümrük vergisi borcu olanlar var. 30 Haziran 2016 tarihine kadar olup da ödenmemiş olan vergi borçlarına, prim borçlarına, gümrük vergi borçlarına yeniden yapılandırma getiriyoruz. Vatandaşlarımız bu düzenlemeler çerçevesinde, vergi dairelerine, sosyal güvenlik dairelerine müracaat etmek koşuluyla 18 aya kadar yeniden yapılandıracaklar. Dolayısıyla burada esnafımızın, işletmelerimizin, özellikle finansla ilgili sorunlarını çözmek bakımından bu düzenlemeyi yaptık. Biz istiyoruz ki, vatandaşımız şu andaki var olan borçlarını en uygun koşullarla idareye ödeyebilsinler."

"PEŞİN ÖDEMEDE FAİZLERİN YÜZDE 50'Sİ ALINMAYACAK"

Yapılandırmalar çerçevesinde 18 aya kadar taksitlendirme imkanı sunulduğunu ifade eden Ağbal, şöyle devam etti:

"Önceki sistemde vergi aslı ve gecikme zammı olarak yurt içi üretici fiyat endeksi uyguluyoruz. Bu yine aynen geçerli. Fakat bu defa, yapılandırma düzenlemesinde peşin ödemeye büyük bir teşvik getiriyoruz. Örnek verelim, 100 lira borcu olan vatandaşımız var, 70 lira da gecikme zammı var. Vergi dairesi 170 liralık bir alacağı takip ediyor. Biz yeniden yapılandırma kanununda diyoruz ki, bu 70 liralık olan faiz kısmını normal gecikme zammı olarak değil de, Yurtiçi ÜFE oranında değiştiriyoruz. Yani bu 70 liralık faiz borcunu 40 liraya düşürüyoruz. Daha önce bu 140 liralık borcu peşin ödeme imkanı vardı, bunu 18 ay taksitle ödemek istediğinizde de 18 aylık döneme isabet eden taksit faizini ayrıca alıyorduk. Bu defa diyoruz ki, 170 liradan 140 liraya düşürdük. Eğer peşin öderse bu defa faiz ve gecikme zammının yüzde 50'sini de almayalım. Böylelikle 140 lira olan tutarı 120 liraya düşürelim. Bu önceki kanunlarda olmayan bir düzenleme. Vatandaş için büyük bir kolaylık."

"160 MİLYARLIK TUTAR YENİDEN YAPILANDIRILACAK"

Şu anda vergi dairelerine kayıtlı 90 milyar liralık yeniden yapılandırılacak tutar olduğunu söyleyen Ağbal, bu kapsamda 4,5 ila 5 milyon mükellefin bu düzenlemeden yararlanacağını belirtti. SGK primleri olarak da 72 milyarlık tutar olduğunu ifade eden Ağbal, kabaca 160 milyarlık tutarı yeniden yapılandırılacağını kaydetti.

Vergi incelemeleri bakımından da yeniden yapılandırma imkanı getirildiğini söyleyen Ağbal, "Vatandaşımız devam eden bir vergi incelemesine dönük olarak, belli oranda bildirimde bulunursa belli ödemeleri yaparsa vergi incelemeleri de süratle tamamlanacak, vatandaşımız tertemiz şekilde önüne bakabilecek" şeklinde konuştu.

OHAL YORUMU: EKONOMİYİ RAYINDA TUTACAK HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALACAĞIZ

Ülkede ilan edilen olağanüstü hal kararının ekonomiye etkisini anlatan Bakan Ağbal, şu anda alınacak her tedbirin, yapılacak her işin daha fazla ekonomi ve hukuk devleti anlamına geleceğini söyledi. Ekonominin içinde olan herkesin hiçbir endişe etmemesi gerektiğinin altını çizen Ağbal, şöyle devam etti:

Hayat normal devam ediyor. Ekonominin kuralları aynı şekilde işliyor. Her geçen gün daha fazla ekonominin çarklarını döndürecek yeni reform paketlerini açıklıyoruz. Şu anda piyasanın işlemesiyle ilgili, tabi ki bu olay neticesinde bir takım riskler ortaya çıkıyor. Hükümet olarak önem verdiğimiz konuların başında ekonomide sağlanan istikrarın korunması yer alıyor. Ekonomide belirsizliği artıracak değil, tam tersine ekonomiyi normal rayında tutacak her türlü tedbiri alacağız. Şu anda yaşadığımız bir iki günlük dalgalanma." (ANKA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler