FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yarım asırlık şirket yeniden Türk oluyor

Elvan Gıda, 2010 yılında Nestle'nin çoğunluk hissesini aldığı Balaban Gıda'nın tamamını satın alıyor.

Yarım asırlık şirket yeniden Türk oluyor

Çikolata ve şekerleme pazarının önemli firmalarından Elvan Gıda, yeni bir satın almaya daha imza atıyor.

Elvan Gıda, 2010 yılında Nestle'nin yüzde 51 hissesini aldığı ve yakın zamanda tekrar eski sahiplerine devrettiği Balaban Gıda'nın tamamını satın almak için Rekabet Kurulu'na başvurdu.

Rekabet Kurulu'ndan onay çıkması durumunda Toto markası ile tanınan Balaban Gıda'nın tamamı Kadiroğlu Ailesi'nin olacak.
4 YILDA İKİNCİ KEZ EL DEĞİŞTİRİYOR

Tarihi 1960'lı yıllarda Adapazarı'nda kurulmuş ufak bir pastaneye dayanan Balaban Gıda'nın hisseleri 4 yılda ikinci kez el değiştiriyor.

Çikolata ve şekerleme sektöründe dünya devi olan olan Nestle, 2010 yılında yüzde 51 hissesini satın aldığı Balaban Gıda'daki hisselerini geçtiğimiz günlerde aileye tekrar geri devretti. Bu devir işleminin hemen ardından da Elvan Gıda, Balaban Gıda'nın tüm hisselerine talip oldu. Her iki şirket ortak olarak bu satış işlemi ile ilgili başvuruyu Rekabet Kurulu'na yaptı. Rekabet Kurulu'ndan onay çıkması durumunda Balaban Gıda'nın sahibi bundan sonra Elvan Gıda'nın da patronları olan Kadiroğlu Ailesi olacak.

İKİ FABRİKADA ÜRETİM YAPIYOR

Balaban Gıda piyasada 'uygun fiyatlı ürünler' segmentinde faaliyet gösteriyor. Nestle de Balaban'ı 2 milyar liralık büyüklüğü aşan uygun fiyatlı ürünler pazarında daha etkin olmak için satın almıştı. Firmanın en çok bilinen markası ise oyuncaklı çikolata yumurtası Toto. 50 milyon liranın üzerinde olduğu tahmin edilen oyuncaklı çikolata yumurtada diğer büyük oyuncular Ferrero Grubu'na ait Kinder ve Ülker'in Smartt markası. Balaban Gıda'nın portföyünde gofret, çikolata, bisküvi ve oyuncaklı ürünler bulunuyor. Balaban Gıda halen iki ayrı fabrikada üretim yapıyor.
İHRACATINI ARTIRABİLİR

Sektör kaynakları, şirketin ihracatçı yapısı ve 2023'teki 1 milyar dolar ihracat hedefi göz önüne alındığında Balaban Gıda ile birlikte yeni bir ihracat hamlesi gelebileceğine dikkat çekiyor. Satın almanın şirketin ürün portföyünde eksik olan parçaları tamamladığına da dikkat çekiliyor.

Elvan Gıda yetkilileri ise söz konusu satın alma ile ilgili olarak konunun Rekabet Kurumu aşamasında olması nedeniyle yorum yapmadı ve resmi açıklamanın daha sonra yapılacağını söylediler.

ELVAN CİCİ'Yİ DE ALMIŞTI

1952 yılında Zeytinburnu’nda küçük bir şekerci dükkanı ile yola çıkan Elvan Gıda, sektörün en büyük ihracatçı firmalarından biri. 200 milyon dolara yakın ihracat geliri olan şirketin Türkiye ve dünyada toplam 10 tesisi bulunuyor. 2 bin 500 kişinin çalıştığı şirket 2010 yılında Türkiye'nin en eski şekerlemecilerinden biri olan Cici Çikolata'yı alıp tekrar faaliyete geçirerek adından söz ettirmişti. Cici Çikolata'da halen günde 3 vardiya toplam 200 ton üretim yapılıyor ve bunun yüzde 90'ı ihraç ediliyor. Şirket Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi listesine de üçüncü sıradan girmişti.

Şirket geçtiğimiz günlerde de bir basın toplantısında tek hat üzerine dünyanın en büyük kruvasan tesisini Eskişehir’e kurduklarını duyurmuş ve sektöre hızlı bir giriş yapmıştı.

Elvan, dünyanın önde gelen şekerleme firmalarını sıralayan Global 100 listesinde de yer alıyor.

BALABAN'IN TARİHİ 1960'LARA DAYANIYOR

1960'lı yıllarda kurulan Balaban Gıda, ilk yıllarda ufak bir pastanede sadece bisküvi üretimi yapıp bunları bölgesel olarak dağıtıyordu. 1976'da ise artan talebin etkisi ile ürünlerin Düzce bölgesi dağ?ıtımcısı Küpçü ailesi ile Balaban Ailesi bir araya gelerek bisküvi ve gofret üretmek için 46 bin m2'lik bir alanda Doğan Gıda'yı kurdular.

İki aile 1998 yılında da yatırımlarını daha da artırarak Sakarya 1. Organize Sanayi bölgesinde Balaban Gıda'yı kurarak faaliyetlerine hız verdi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler