FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeni kimlik kartları bugün dağıtılıyor

Yeni kimlik kartlarının dağıtımına bugün pilot il Kırıkkale'den başlanacak.

Yeni kimlik kartları bugün dağıtılıyor

Yeni kimlik başvuruları, nüfus müdürlüklerine yapılıyor.

Kimlik kartlarının yıl sonuna kadar tüm illere yaygınlaştırılması ve 3 yıl içinde tüm vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor. Yeni kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahip olacak. TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir sistem sayesinde kartın içinde saklanan verilerin kopyası alınamayacak.

Başvuru için nüfus cüzdanı veya tanıtıcı kimlik belgesi ve 15 yaşından büyükler için son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf isteniyor.

Kimlik kartı bedeli olarak kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira talep ediliyor.

Kimlik kartları, başvuru sırasında belirtilen adrese PTT kargo ile teslim edilecek. Yeni kimlik kartları kredi ya da telefon kartlarındaki tüm güvenlik bileşenlerini içeren bir sistemle hazırlandı. Böylece taklidin önüne geçilecek.

Kartlarda kişilerin sağ ve sol el parmak izi, parmak damar izi ve avuç içi izi de olacak.

Bu yolla noter, tapu, emniyet gibi kurumlarda da sahteciliğin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kartı alan her vatandaşa bir de şifre verilecek. Şifre, üç kez yanlış girilirse kart bloke olacak.

PASAPORT YERİNE GEÇMESİ

Kimlik kartının ön ve arka yüzünde yer alan güvenlik birimleri ve bilgiler, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO 9303-3 standardına uygun şekilde bulunuyor.

Karttaki makine okunabilir alan ve temassız yonga içeriğindeki bilgiler sayesinde kart, vize istemeyen ülkelerde seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Ancak sınır kapılarında ve havalimanlarında vatandaş çıkış yaparken biyometrik veri kaydını okuyacak cihazların kurulması ve vatandaşın kimlik doğrulatması için el okumasını burada yaptırması gerekiyor.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler