FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yerli uçakla ilgili önemli karar

Başbakan Davutoğlu başkanlığındaki toplantıda 34 kişilik bölgesel yolcu uçağı projesi için ABD’de yaşayan Fatih-Eren Özmen çiftinin aldığı Alman şirketi Dornier 328 jeti öne çıktı.

Yerli uçakla ilgili önemli karar

Seçilecek uçak, başta TUSAŞ, yerli sanayi şirketlerinin katılımıyla üretilecek

Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK), Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında dün 1.5 saatlik bir toplantı yaptı. İlk kez bir SSİK toplantısı sonrasında açıklama yapılmadı. Toplantıda, Türkiye’nin sivil havacılığına güç katması hedeflenen yerli üretim bölgesel yolcu uçağı projesinin gündeme geldiği öğrenildi. Yerli yolcu uçağı projesinde ibre, ABD’de yaşayan Türk işadamı Fatih Özmen’in tüm haklarını satın aldığı Dornier 328’e döndü. Habertürk'ün haberine göre; ilk etapta, 34 kişilik uçakların üretilmesi bekleniyor.
Toplantıya; SSİK üyeleri Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin katıldı. Toplantıda, bölgesel yolcu uçağı projesi değerlendirilirken, aday uçak modelleri arasında sürpriz bir gelişme yaşandı.

Daha önce Boeing, Airbus, Bombardier ve Antonov gibi dünya devleriyle görüşmeler yürütülmüştü. Bu kez ‘Fairchild Dornier 328 Jet’ model uçağın öne çıktığı öğrenildi

TÜM HAKLARINA SAHİP

ABD’de yaşayan Türk işadamı Fatih Özmen’in şirketi Sierra Nevada Corp. (SNC), söz konusu uçağı üreten Alman havacılık şirketi 328 Support Services GmbH’yi, kısa süre önce satın aldı. Özmen, böylece Dornier 328 modelinin imalat, tasarım, bakım ve fikri mülkiyet haklarına da sahip oldu. Projede tercih edilecek uçak, başta TUSAŞ olmak üzere, yerli sanayi şirketlerinin katılımıyla üretilecek.

SNC ŞİRKETİYLE ABD ORDUSUNA İŞ YAPIYOR

Fatih Özmen ile eşi Eren Özmen ABD’de 1963’te kurulan SNC şirketini 1994’te satın aldı. SNC, 2 bin 100 personeliyle ağırlıklı olarak orduya iş yapıyor. Elektronik, uzay, havacılık, mikro uydu, uçak, iletişim sistemleri ve güneş enerjisi alanlarında faaliyet gösteren şirket, 2010 yılında ABD’nin en hızlı büyüyen 10 şirketinden biri seçildi. SNC, gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerji, nano teknoloji gibi alanlarda şirket satın almaları yapıyor.

ANA OPERASYON MERKEZİ MÜNIH

Özmen çiftinin satın aldığı Dornier 328 uçağının üreticisi 328 Support Services GmbH’nin idari merkezi Londra’da olmasına karşın, ana operasyon merkezi Almanya’nın Münih şehri yakınlarındaki Oberpfaffenhofen Havalimanı’nda bulunuyor. 328 Jet modeli, 1996-2002 yılları arasında 110 adet üretildi ve halen Hainan Airlines, Skyway Airlines ve Sun Air of Scandinavia havayolları filolarında görev yapıyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler