FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yüksek teknolojide sınıf atlama zamanı

Türkiye İstatistik Kurumu,ülkemizde yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payını son bir yılda yüzde 4,1, orta yüksek teknolojili ürünlerin payını ise yüzde 31,9 olarak açıkladı

Yüksek teknolojide sınıf atlama zamanı

Sektörün önde gelen isimlerine göre Türkiye orta yüksek teknolojili ürünlerin üretiminde sınıfı geçti, şimdi hedef yüksek teknolojili ürünlerde üst lige çıkmak.

Yüksek teknoloji ürünlerinin 2015 Ekim ayında imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 16,2 olurken, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 45,6 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye’nin en hızlı büyüyen IoT (nesnelerin interneti) firması olan ve teknolojide ‘made in Turkey’ markasının gelişimi için birbirinden önemli projelere imza atan Ankaref’in Genel Müdürü Erhan Binici’ye göre açıklanan verileri iki şekilde okumak mümkün.

Yıllık yüzde 4,1 olan yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içindeki payının iyi irdelenmesi gerektiğine dikkati çeken Binici, “Bu oran maalesef bizim ülkemize yakışmıyor. Ekonomide var olan ‘orta gelir tuzağı’ teknolojide ‘orta yüksek teknoloji’ olarak karşımıza çıkıyor. Orta yüksek teknolojide yüzde 30 seviyelerini geçtik. Bu oranı daha yukarıya çıkarmaya çalışmaktansa yüksek teknoloji üretimine geçmek çok daha önemli” dedi.
“Teknolojinin ‘Şampiyonlar Ligine’ çıkmak lazım”

Seçim döneminin ardından önümüzdeki 4 yıllık sürecin her alanda olduğu gibi bilim, sanayi ve teknolojide de çok önemli fırsatlar içerdiğinedeğinen Binici, şöyle devam etti:

“Bizim uzun süredir ısrarla vurguladığımız yaklaşımlar TÜİK’in verileriyle de onaylanmış oldu. Türkiye’nin bir an önce yüksek teknolojili ürünlerde uluslararası pazarda yer alması lazım. Bunun en temel yolu ‘made in Turkey’ algısının iyi yönetilmesi. İleri teknoloji içeren ‘Türk Malı’ ürünler üretmemiz ve bu ürünlere bağlı hizmet ihracatı gerçekleştirmemiz lazım. Özellikle kamuya bu anlamda büyük sorumluluklar düşüyor. Kendi ülkemizde hayata geçireceğimiz projeleri yurt dışı pazarına sunmamız daha kolay ve hızlı oluyor. Kamu garantili alım bu noktada çok önemli. Ayrıca yurtdışı pazara çıkışta kamunun desteği de önem arz ediyor. Türkiye’nin bundan sonraki dönemde teknolojinin Şampiyonlar Ligine çıkması lazım.”

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler