FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yunan yetkili: Bütün kredi sistemi çökebilir

Yunanistan'ın milli banka yetkilisi: Kreditörlerle anlaşma olmadıkça sorunlar her geçen gün büyüyor. Ülkenin tüm kredi sistemi çökebilir.

Yunan yetkili: Bütün kredi sistemi çökebilir

Yunanistan'da referandumdan "Hayır" kararı çıkarken, Avrupa Merkez Bankası'nın para akışına izin vermeyeceği endişesi taşıyan bankacılar, kreditörlerle bir an evvel anlaşmanın kendileri için acil gereksinim olduğunu belirtiyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir milli banka yetkilisi, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, para sıkıntısı, kasalardaki paranın beklenenden daha erken biteceği beklentisinin Yunan bankacılık sistemindeki en mühim problemleri oluşturduğunu ifade etti.

Ülkedeki bankacılık sisteminin sorunlarını ve geleceğini değerlendiren üst düzey banka yetkilisi, kreditörler ile Yunan hükümetinin bir an evvel anlaşmasının kendileri için bir acil gereksinim olduğunu belirterek, "Anlaşma olmazsa sorunlar her geçen gün büyüyor. Ülkenin tüm kredi sistemi çökebilir" dedi.

Yunanistan'nın geleceğinin Avrupa'da olduğunun bir an evvel teyit edilmesi gerektiğini ifade eden yetkili, "Bankalardan yüksek miktarda nakit çıkmasın diye şu anda kapital kontrolü mevcut ve bankalar kapalı. Bu, sadece para sıkıntısından ötürü. Bankaların ödeme yapma gücü ile ilgili problem değil," değerlendirmesinde bulundu.

Yunan ihracatçıların ve ithalatçılarının işlerinin kesintiye uğramaması için kendilerine alternatifler sunulması gerektiğini belirten yetkili, bunun da ihracatçıların üçüncü bir memleket ile ödeme sistemi için anlaşma yapılmasıyla olası olacağını kaydetti.

Öte yandan, geçen hafta, Yunan İhracatçıları Birliği ülkedeki kapital kontrolleri uygulamasının ihracatçılara haftalık 80 milyon avro kaybettireceğini bildirmişti. Birlik yaptığı açıklamada, nakit transferleri konusunda zorluklar yaşandığını belirterek, ülkenin dışsatım ve ithalatında düşüş olacağını öngörmüştü.

Başkent Atina'da giyim mağazası olan Lola Papadimitriu, Avrupa Merkez Bankası likiditeyi artırmazsa daha büyük sıkıntı yaşayacaklarını belirterek, "Zaten kuvvet durumdayız. Müşterilerde nakit olmadığı için, alışveriş de olmuyor. Şu anda ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bütün gözlerimiz Avrupa'da" diye konuştu.

Yunanistan'da pazartesi günü bankaların büyük kısmı kapalı. Bununla beraber bazı bankaların, vatandaşların elektronik transfer yapmasına yardımcı olmak için aleni bulunduğu gözlendi. Vatandaşlar ise ATM'lerde kuyruklar oluşturarak nakit çekmeye devam ediyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler