FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zehirli ayakkabıdan sonra Çin balı

Türkiye’den ABD’ye bal ihracatı 3 yılda 10 kat artınca Amerikalı bal üreticileri isyan etti.

Zehirli ayakkabıdan sonra Çin balı

ABD’li üreticiler, “Türkiye’den ülkemize yarı fiyatına bal geliyor. Bu Türk balı değil, Çin balı... Bu balı almayın, satmayın” diye boykot çağrısı yaptı.

Türkiye’deki ‘sahte bal’ tartışmasının benzeri ABD’ye taşındı. Türkiye’nin ABD’ye bal ihracatı 3 yılda 10 kat artınca ABD’li bal üreticileri isyan bayrağı açtı. ABD’li üreticiler, “Türkiye Avrupa’ya sattığının yarı fiyatına ABD’ye bal satıyor. Bu bal Türk balı olamaz çünkü Türk balı kaliteli ve dolayısıyla fiyatı yüksek. ABD’ye Türkiye üzerinden gelen bal olsa olsa Çin balıdır” diye isyan ettiler. “Türkiye’den gelen bala şüpheyle yaklaşın, hatta tüketmeyin” diyerek de boykot çağrısı yaptılar.

True Source Honey (Gerçek Kaynak Bal) adlı sektör kuruluşu, son bir yılda ABD’nin Türkiye’den 2 milyon kilogram (2 bin ton) bal aldığını açıkladı. Kuruluş, bu miktarın 3 yıl önceki bal ithalatından 10 kat fazla olduğunu ifade etti.

BAL ÜRETİCİLERİNDEN 'ÇİN BALI' İDDİALARINA YANIT

Türkiye Bal Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Azmi Yıldız, ABD'ye Çin malı bal ihraç edildiği iddialarına ilişkin "O fiyatlarla satış yapılması mümkün değil, Bunlar gerçek dışı, faturayı çıkarsın, yayınlasınlar. Türkiye'nin balını kötülemek için kimse yola çıkmasın" dedi.

Yıldız, Türkiye'den ABD'ye Çin malı bal ihraç edildiği yönünde basında yer alan iddialara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de tahlil laboratuvarlarının Avrupa Birliği standartlarında olduğuna dikkati çeken Yıldız, ihraç edilen balların analiz yapılarak o ülkelere satıldığını, kaldı ki ABD'nin de analizlerini yapmadan ürünlere kapılarını açmayacağını düşündüğünü ifade etti.

Yıldız, tüm gıda maddelerinde bu tür karalamaların yapıldığını dile getirerek, "Türkiye'nin balını kötülemek için kimse yola çıkmasın. Orada bir lobi oluşturdular. Güçleri de var, karışıklık çıkarmak istiyorlar, Bunu da şimdi bizim balımız üzerinden yapmaya çalışıyorlar. Biz balın kralını yaparız, Türkiye balının üzerine bal yok" diye konuştu.

"O fiyatlarla satış yapılması mümkün değil"

Bu tür iddiaların, bulanık suda balık tutmak isteyenlerin işine gelecek haberler olduğunu anlatan Yıldız, "Kimse bizim sırtımızdan geçinmesin. Bizler, ayının, kurdun yaşayamadığı yüksekliklerde balımızı yapmaya çalışıyoruz. Sadece 10 gün yaşayan çiçeğin polenini almaya çalışıyoruz. Kimse çoluğumuzun çocuğumuzun rızkıyla oynamasın" dedi. ABD'ye bal satışında Türkiye'den giden balların kilogram fiyatının 2,5 dolar düzeylerine indiği iddialarını da değerlendiren Yıldız, "O fiyatlarla satış yapılması mümkün değil, Bunlar gerçek dışı, faturayı çıkarsın, yayınlasınlar. Ondan sonra değerlendirelim" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin bal ihracatı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bal ihracatı bu yılın ocak-ekim döneminde 12 milyon 820 bin 122 dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde 3 milyon 326 bin 705 kilogram bal ihraç edildi. ABD'ye ise 1 milyon 510 bin 225 kilogram bal ihracatı yapıldı, bunun tutarı da 3 milyon 910 bin 285 dolar oldu. 2011 yılı ocak-ekim döneminde ise ABD'ye 162 bin 157 kilogram bal ihracatı yapılmış, ihracat tutarı da 528 bin 803 dolar olarak gerçekleşmişti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler