FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zengine vergi geliyor

Başbakan Erdoğan'ın sinyalini verdiği zengine ek vergi konusunda Maliye harekete geçti.

Zengine vergi geliyor

6 ayaklı çalışma başlatıldı. Bir defalık servet vergisi yerine artan kazançtan değer artış vergisi alınacak. Zenginlik kriterleri içine faiz ve borsa gelirleri de eklenecek.
ABD ve Avrupa'da getirilmeye çalışılan zengine ek vergiyi Türkiye de resmi gündemine aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Zengine ek vergi neden olmasın" ve "Vergi köşedeki bakkaldan değil, asıl vermesi gerekenlerden alınmalı" sözlerinin ardından Maliye Bakanlığı 6 ayaklı çalışma başlattı. Buna göre, varlıktan değil artan servetten vergi alınacak. Geçmişteki gibi bir defalık servet vergisi uygulamayacak. Yani zenginden bir defalık yerine değer artış vergisi (Capital Gain Tax) alınacak. Böylece yıllık gelir artışına endeksli, sürekli alınacak bir ek vergi gündeme gelecek.

İMTİYAZA SINIR
Maliye Bakanlığı gelir vergisi oranı yüzde 35'in üzerinde olan 20 ülkenin vergi sistemini masaya yatırdı. ABD ve Fransa'daki örnekler incelendi. Çalışma kapsamında öncelikle zenginliğin kriterleri belirlenecek. Zenginler ve vergi rekortmenleri listesi uyumlu hale getirilecek. Zenginliğin kriterleri arasında, gayrimenkul, ücret, faiz ve borsa gelirleri yer alacak. 2013 bütçesinden sonra Meclis'e getirilmesi planlanan Gelir Vergisi Yasası'yla serveti olana imtiyazlar kısıtlanacak. Beyanname kapsamı genişletilecek. Milyonlarca dolar gelir elde ettiği halde düşük oranda vergi ödeyenlere yönelik muafiyetler kaldırılacak. Yeni düzenleme ile geçici istisnaya son verilerek, gelire göre artan oranlı tarife gelecek. Repo kazancına artan oranlı vergi finans piyasaları, repo gibi kazançlardan artan oranlı tarifeye göre vergi düzenlemesi öngörülüyor.

% 35 KORUNUYOR
Yeni sistemde, mevcut Gelir Vergisi Yasası'nda uygulanan yüzde 15, 20, 27 ve 35'lik tarifeler korunuyor. Kazançlarına göre artan oranlı tarife uygulanacak. Üst düzey şirket yöneticileri, teknik direktörler başta olmak üzere milyon dolarlık geliri olanlara yönelik muafiyetler daraltılacak.

DÜŞÜK BEYAN BİTECEK
Kredi kartı harcamaları, banka hesapları, yurtdışı giderleri, kira gelirleri gibi kalemlerden yola çıkılarak ortalama harcama tutarı belirlenecek. Böylece lüks içinde yaşayanlar gelirini düşük beyan edemeyecek. Vergi tabanı genişletilirken, beyanname veren mükellef sayısı da artacak.

MİLYON SINIRI KAÇIRIR
Uzmanlara göre, 1 milyon euro kazananlardan yüzde 75 kazanç vergisi getiren Fransa modelinin Türkiye'ye uyarlanması çok zor. Böyle bir uyulamanın vergisini düzenli vereni de korkutacağına belirten uzmanlar, beyana dayanan gelir vergisinin toplam vergi gelirleri içindeki payının artırılması gerektiğini vurguluyor.

GELİR VERGİSİNDE İSVEÇ BAŞI ÇEKİYOR
Gelir vergisi oranlarına bakıldığında yüzde 57 ile İsveç başı çekiyor. Bu ülkeyi, Danimarka (yüzde 55), İngiltere, Avusturya, Belçika, Japonya (yüzde 50), Finlandiya (yüzde 49), Norveç (yüzde 48), Portekiz (yüzde 47), Kanada (yüzde 46), Çin, Almanya, İspanya, Avustralya (yüzde 45), İtalya (yüzde 45), Fransa (yüzde 41) ve Arjantin (yüzde 35) izliyor.(SABAH)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler